ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ 100.000 ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ


  «Eισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα διανέμει από τις αρχές του επόμενου έτους το υπουργείο Υγείας σε 100.000 ανασφάλιστους πολίτες, μακροχρόνια ανέργους και μέλη οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  Το εισιτήριο θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα περιλαμβάνει, αρχική κλινική εξέταση, πλήρες πακέτο προληπτικών εξετάσεων και φαρμακευτική αγωγή – θεραπεία όπου χρειάζεται.

  Το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι δικαιούχοι, καθώς και τη διαδικασία απόκτησης του εισιτηρίου. Το πρόγραμμα διανομής των εισιτηρίων είναι διετές με υπολογιζόμενο αριθμό ωφελουμένων 100.000 κατ’ έτος. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θα θέσει σε εφαρμογή και πρόγραμμα κατ’ οίκον παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους με χρόνιες ασθένειες, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες ή και ανασφάλιστους που λαμβάνουν εξιτήριο από νοσοκομείο και χρήζουν αποθεραπεία και αποκατάσταση.
  Τα συγκεκριμένα προγράμματα εντάσσονται στις νέες δράσεις για την Υγεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όπου οι επιδόσεις του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο, δεν είναι ικανοποιητικές.
  Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασαν ο κ. Λυκουρέντζος και οι γ.γ. Πελοπίδας Καλλίρης και Χριστίνα Παπανικολάου, η απορροφητικότητα των κονδυλίων για την Υγεία από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού είναι μόλις 6,8%, με αποτέλεσμα στο πλαίσιο της «επικαιροποίησης» του ΕΣΠΑ να χαθούν 60 εκατ. ευρώ από τις δράσεις για την Υγεία (τα 328 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί μειώθηκαν σε 270 εκατ. ευρώ). Με τις νέες δράσεις, ο στόχος που έθεσε ο κ. Καλλίρης είναι στο τέλος του 2014 να έχει αυξηθεί η απορρόφηση των κονδυλίων στο 48%.
  Οπως ανέφερε χθες ο κ. Λυκουρέντζος, οι νέες δράσεις στο ΕΣΠΑ σχεδιάστηκαν με βάση τη νέα στρατηγική του υπουργείου Υγείας και η οποία επιβλήθηκε και από την υφιστάμενη κοινωνικοοικονομική κατάσταση που επιβαρύνεται λόγω της κρίσης και τις ανάγκες της κοινωνίας.
  Στις δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης σε νοσοκομεία νέων ανέργων γιατρών και νοσηλευτών (on the job training), βελτιστοποίησης της λειτουργίας των νοσοκομείων (σύστημα προμηθειών, αναθεώρηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, αξιολόγηση κ.ά.), ανάπτυξης δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (οικογενειακός γιατρός) και ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Της Πένυς Μπουλούτζα για την καθημερινή