"ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

«Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας»
  Γυναίκες της Μεσογείου, πριγκίπισσες κι αριστοκράτισσες, αρχόντισσες ή ιέρειες και μάγισσες, όλες τους γυναίκες με κύρος, αναδύονται από τη μακρά διάρκεια της Ιστορίας, για να σαγηνεύσουν το κοινό, στην έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου.
  Τα κοσμήματά τους, τα ενδύματα, θραύσματα από έπιπλα, και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους τους και τα οποία είτε οι ίδιες πρόσταξαν να πάρουν μαζί τους πριν πεθάνουν είτε οι συγγενείς τους τοποθέτησαν εκεί για να τις συνοδέψουν στο τελευταίο τους ταξίδι στον Αδη, αποκαλύπτουν όχι μόνο τα τελετουργικά έθιμα του θανάτου στον αρχαίο κόσμο αλλά και την δράση των συγκεκριμένων γυναικών. Ο εμπνευστής και επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ξεχώρισε και παρουσιάζει στην έκθεση, 24 παραδείγματα «πριγκιπισσών», με την ευρύτερη έννοια του όρου και όχι αναγκαστικά γαλαζοαίματες, σπεύδει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει ως προς την χρήση του όρου, στον τίτλο της έκθεσης.

  Περισσότερα από 500 εκθέματα από 24 ταφικά σύνολα γυναικών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία. Το χρονολογικό εύρος αυτών των περιπτώσεων εκτείνεται στη ανατολική και κεντρική Μεσόγειο από το 1000 - 500π.Χ. Η «Αρχόντισα από το Λευκαντί», η «Εύπορη Αθηναία», από την αρχαία Αγορά, οι πριγκίπισσες της Οινωπίας, η «Μικρή πριγκίπισσα» (ηλικίας 3 ετών, με εντυπωσιακά έπιπλα στον τάφο της) οι αριστοκράτισσες - ιέρειες από την Ελεύθερνα, Ετρούσκες πριγκίπισσες από την Τοσκάνη, η Ιερεια της Σίνδου και η Δέσποινα των Αιγών, είναι κάποιες από τις «πρωταγωνίστριες» της έκθεσης. Όλες οι γυναίκες της έκθεσης είναι «πραγματικές», εξηγεί ο Νίκος Σταμπολίδης, με την έννοια ότι τα ευρήματα στους τάφους οδηγούν τους επιστήμονες σε συμπεράσματα για την ενδεχόμενη καταγωγή των γυναικών, την ανθρωπολογική τους ταυτότητα.
  Μια έκθεση με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, που έλκει τον επισκέπτη να αναζητήσει τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά εκείνης της ιστορικής περιόδου, μέσα από τα μάτια των γυναικών. «Στην εξερεύνηση του αρχαίου κόσμου, ο κόσμος των νεκρών, η έρευνα των ταφικών συνόλων και ταφικών εθίμων, μας αποκαλύπτει -πολλές φορές ίσως περισσότερο από κάθε τι άλλο- τον κόσμο των ζωντανών» τόνισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, χαιρετίζοντας την έκθεση και τονίζοντας ότι «τα εκθέματα της παρούσας έκθεσης δεν λειτουργούν ως μεμονωμένες φωνές λησμονημένων γυναικών» αλλά «συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας ευρύτερης αφήγησης, που προσδίδει νόημα όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν μας».
  Στους δύσκολους λοιπόν καιρούς, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διατηρεί τον πήχυ υψηλά, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα υπήρξε κοιτίδα του πολιτισμού και αναδεικνύει με την έκθεση γυναίκες που με τον χαρακτήρα και την επιρροή τους μπόρεσαν να διαμορφώσουν τον πολιτισμό της εποχής τους, είπε τέλος, η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 10 Απριλίου 2013.

www.goodchannel.gr