ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ


115_1

  Μια νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς τη χρήση φαρμάκων, εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναμένεται να ωφελήσει χιλιάδες γυναίκες, στις οποίες αντενδείκνυται η ορμονική διέγερση των ωοθηκών με τα κατάλληλα φάρμακα.
  Συγκεκριμένα, η νέα μέθοδος, που δεν περιλαμβάνει τη χρήση ορμονών, εφαρμόστηκε με επιτυχία σε μια 32χρονη από την Καβάλα, η οποία γέννησε ένα κοριτσάκι, πριν από έξι μήνες. Ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Πράπας, δήλωσε πως η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην 32χρονη, στηρίζεται στην In Vitro, δηλαδή στην εργαστηριακή ωρίμανση άωρων ωαρίων σε συνδυασμό με την εφαρμογή άσηπτης υαλοποίησης.
"Πήραμε ένα άωρο ωάριο από την γυναίκα, το ωριμάσαμε στο εργαστήριο, στη συνέχεια το γονιμοποιήσαμε με σπέρμα και δημιουργήσαμε το έμβρυο. Επειδή όμως το ενδομήτριο της γυναίκας δεν ήταν αρκετά παχύ για να δεχτεί το έμβρυο, το καταψύξαμε με τη διαδικασία της υαλοποίησης” εξήγησε ο κ. Πράπας.
  "Στο μεταξύ χορηγήσαμε στη μέλλουσα μητέρα αντισυλληπτικά για 9-10 ημέρες, ώστε να παχύνει το ενδομήτριο και στη συνέχεια εμφυτεύσαμε το έμβρυο. Ακολούθησε εγκυμοσύνη 39 εβδομάδων, η οποία κατέληξε σε φυσιολογικό τοκετό και τη γέννηση ενός υγιούς και αρτιμελούς κοριτσιού, βάρους 3350 γραμμαρίων”, πρόσθεσε ο καθηγητής.
  Στη συγκεκριμένη γυναίκα, δεν απέδωσαν οι δύο προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής με τη χρήση ορμονών, καθώς είχε πολυκυστικές ωοθήκες, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κύηση λόγω υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
  Όπως αναφέρει ο κ. Πράπας, η θεραπεία, στην οποία υποβάλλεται μια γυναίκα για να κάνει εξωσωματική, περιλαμβάνει τη χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων ορμονών (4 αμπούλες ημερησίως για 15 ημέρες), πράγμα που μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των ωοθηκών, με συνέπεια την παραγωγή πάρα πολλών ωαρίων και την ύπαρξη πιθανότητας κινδύνου για τη ζωή της.
  Η εργαστηριακή ωρίμανση άωρων ωαρίων (IVM), η οποία εφαρμόστηκε στην 32χρονη, στο Ιάκεντρο Προηγμένο Ιατρικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, είναι μια μέθοδος, που μπορεί να δώσει λύσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η εξωγενής χορήγηση ορμονών για τη διέγερση των ωοθηκών καθίσταται προβληματική ή και αδύνατη.
  Συγκεκριμένα η νέα μέθοδος εξωσωματικής, ενδείκνυται σε περιπτώσεις γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες και με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε περιπτώσεις γυναικών με προδιάθεση εμφάνισης καρκίνου, για τη διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, για τη διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες καριέρας, σε γυναίκες με παθήσεις ήπατος (αδυναμία λήψης φαρμάκων), ή ακόμα και σε γυναίκες που για προσωπικούς λόγους δεν επιθυμούν τη λήψη ορμονικής θεραπείας.
http://www.cosmo.gr