ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ "ΜΥΣΤΙΚΟ";

  Φαντάζομαι οι περισσότεροι  έχουμε διαβάσει το "Μυστικό" της Rhonda Byrne και πιθανότατα έχουμε εφαρμόσει όσα προτείνει προσπαθώντας να καλυτερέψουμε τη ζωή μας και να υλοποιήσουμε όσα ονειρευόμαστε. Φυσικά το ίδιο έχω κάνει κι εγώ χωρίς, όμως, ιδιαίτερη επιτυχία. Σίγουρα ένιωσα αισιοδοξία στη σκέψη ότι με απλές πρακτικές θα μπορούσα να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου και βρισκόμουν σε κατάσταση ευεξίας για ένα μεγάλο διάστημα. Όταν, όμως, τίποτα δεν άλλαξε, ξαναγύρισα στη προηγούμενη κατάσταση της βαθιάς πεποίθησης ότι αυτά συμβαίνουν σε κάποιους άλλους και ότι η δική μου πορεία είναι συγκεκριμένη και πιθανώς τίποτα δεν μπορεί να την αλλάξει.
  Ψάχνοντας αργότερα και διαβάζοντας Αμερικάνους, κυρίως, καθοδηγητές προσωπικής ανάπτυξης και θεραπευτές διαπίστωσα ότι το "Μυστικό" είναι αρκετά απλοϊκό για να απευθύνεται σ'ένα ευρύ κοινό αλλά σίγουρα από μόνο του δεν παρέχει τη φόρμουλα της επιτυχίας.
  Η βασική θεωρία του Μυστικού είναι ότι οι ζωές μας είναι το αποτέλεσμα των επιλογών που κάνουμε, των προθέσεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας και φυσικά των πράξεών μας. Αυτό, όμως, δεν ήταν ποτέ μυστικό για τους ανθρώπους που χρόνια αναζητούν τους λόγους που η ζωή τους βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Η σύγχρονη ψυχολογία υποστηρίζει το ίδιο πράγμα. Επίσης, μιλάει για τη δύναμη της πρόθεσης και το νόμο της Έλξης. Αν θέσουμε μια πρόθεση, την οραματιζόμαστε και πείσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί σαν να έχει ήδη πραγματοποιηθεί, τότε μετά από λίγο έλκουμε αυτό που επιθυμούμε στη ζωή μας. Τόσο απλά.
  Να, λοιπόν, οι λόγοι για τους οποίους θεωρώ ότι το Μυστικό δεν μας είπε όλα τα μυστικά:
1. Υποστηρίζει ότι αν θέσουμε συνειδητά μια πρόθεση μπορούμε να την έλξουμε. Παραβλέπεται ο καθοριστικός ρόλος του υποσυνείδητου όπου είναι αποθηκευμένες πεποιθήσεις και εμπειρίες από τα παιδικά μας χρόνια, οι μνήμες των κυττάρων,ίσως που έρχονται σε πλήρη αντίθεση και επομένως εμποδίζουν αυτό που θέλουμε συνειδητά. Οι περισσότερες εφαρμογές του νόμου της Έλξης δεν αποδίδουν γιατί εμπλέκουν το συνειδητό νου, όπως όταν χρησιμοποιούμε θετικές επιβεβαιώσεις. Έχουμε πρόσβαση στο συνειδητό κομμάτι του νου που αποτελεί μόνο το 10% και παραβλέπουμε το υπόλοιπο 90% που αφορά στο υποσυνείδητο. Αν, για παράδειγμα, θέλω να αποκτήσω χρήματα αλλά έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι πλούσιοι είναι διεφθαρμένοι και έχουν ξεπουλήσει κάθε ηθική αξία στο βωμό του χρήματος, τότε υποσυνείδητα θα σαμποτάρω την ευημερία μου. Ποιές είναι λοιπόν οι πιθανότητες το 10% να επικρατήσει στο 90%; Μάλλον ελάχιστες. Αυτό που θα πρέπει να κάνω πρώτα απ'όλα είναι να φέρω στο φως τις υποσυνείδητες εγγραφές, να καταλάβω τι είναι αυτό που μ'εμποδίζει να ζήσω τη ζωή που ονειρεύομαι και ν'απελευθερώσω την παγιδευμένη ενέργεια. Γιατί τα πάντα γύρω μας και μέσα μας, οι σκέψεις, τα συναισθήματα είναι ενέργεια.
2. Το Μυστικό επικεντρώνεται σ'αυτά που θέλουμε αλλά δεν έχουμε. Όσο κι αν οραματιζόμαστε ή φερόμαστε σαν να ζούμε ήδη τη ζωή των ονείρων μας, το υποσυνείδητο ξέρει ότι προσποιούμαστε. Επομένως, αυτό που καταγράφεται τελικά είναι η έλλειψη και η σφοδρή επιθυμία για υλικά που βρίσκονται εκεί έξω, μακριά από μας. Ο νόμος της Έλξης, όμως, βασίζεται σ'αυτό που είσαι όχι σ'αυτά που έχεις. Αφορά την έλξη της ψυχής, του πνεύματος, της συνείδησης. Οι ανάγκες της συνείδησης είναι απλές. Θέλει να εκφράζεται, να διευρύνεται, να γιορτάζει τη ζωή. Η συνείδηση είναι η έκφρασή μας.  Αν αναζητάς την αγάπη σ'ένα σύντροφο, μόνο όταν γίνεις ένα άτομο που ακτινοβολεί αγάπη, ολοκλήρωση, ευγνωμοσύνη θα δημιουργήσεις τις κατάλληλες συχνότητες για να την έλξεις. Έλκεις αυτό που είσαι. Ο νόμος της Έλξης δεν είναι μια διανοητική άσκηση. Δεν πραγματοποιείται με τον οραματισμό και τις θετικές επιβεβαιώσεις.
3. Σ'όλο το βιβλίο δίνεται τεράστια σημασία στο πόσο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε θετικά και ν'αποκλείουμε τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα, Για όσους το δοκίμασαν ξέρουν πως αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατον. Αν δεν παρατήσουμε την προσπάθεια σύντομα, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να εγκλωβιστούμε σε μια σχιζοφρενική κατάσταση όπου θα παριστάνουμε τους χαρούμενους ενώ θα συσσωρεύουμε κάτω απ'το χαλί τόνους αρνητικών συναισθημάτων που κάποια μέρα αργά ή γρήγορα θα ξεχειλήσουν και θα μας κατακλύσουν όλα μαζί. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η ανθρώπινη φύση μας περιλαμβάνει το θετικό και το αρνητικό, το καλό και το κακό. Όσο βρισκόμαστε σ'αυτή τη ζωή δεν μπορούμε να αρνηθούμε και να καταπιέσουμε την ανθρωπινότητά μας. Όχι μέχρι ν'αναληφθούμε, τουλάχιστον.
  Αν σκέφτομαι μόνο θετικά ή αρνητικά βλέπω μόνο τη μισή εικόνα και περιορίζω τον εαυτό μου. Είμαστε το σύνολο από τα προτερήματα και τα ελαττώματά μας, τις όμορφες και τις κακές εμπειρίες μας. Βρισκόμαστε εδώ σ'αυτή τη στιγμή της ζωής μας εξαιτίας όλων αυτών. Αναζητούμε μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ζωή εξαιτίας όλων αυτών των εμπειριών. Το να νιώθουμε ενοχές για τα αρνητικά και τις αποτυχίες μας και να προσπαθούμε να τα διαγράψουμε σίγουρα δεν προσφέρει σε μια πιο θετική δόνηση. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ν'αλλάξουν κάτι που έχει γίνει κι αυτό είναι μάταιο. Όταν ζητάμε οτιδήποτε από το Σύμπαν, εκφράζουμε τον περιορισμό μας. Το αντίθετο είναι να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη γι'αυτά που έχουμε ήδη.  Όταν αγκαλιάσουμε όλα τα κομμάτια του εαυτού μας, παρηγορήσουμε τα πληγωμένα μέρη μας και νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που μας έφεραν μέχρι εδώ ότι κι αν ήταν, δεν θα κρύβουμε πια παλιούς σκελετούς στη ντουλάπα που θα μας φοβίζουν και θα είμαστε έτοιμοι να πάμε παρακάτω.

      Γιάννα   Ντουδεσκέα