ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΕΧΝΗΤΑ ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ


VEINS

 Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο αιμοφόρα αγγεία ανθρώπων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, για παράδειγμα σε εγχειρήσεις «μπάι-πας» στην καρδιά ή για την αιμοδιάλυση των νεφροπαθών.
  Είναι σημαντικό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν φαίνεται να απορρίπτει αυτά τα αγγεία, τα οποία μελλοντικά θα μπορούσαν να παράγονται μαζικά και να διατηρούνται στο ψυγείο των νοσοκομείων για καιρό, μέχρι να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο ασθενή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία.
  Αυτά τα εργαστηριακά αγγεία, που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε μαϊμούδες και σκύλους, δεν απορρίφθηκαν από τον οργανισμό τους και λειτούργησαν καλά επί έξι μήνες έως ένα χρόνο. Τα αγγεία μπορούν να συντηρηθούν σε αλατούχο διάλυμα μέχρι και ένα έτος, χωρίς να χάνουν την ισχύ και την ελαστικότητά τους. Αυτό σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι μια μέρα οι γιατροί των νοσοκομείων θα μπορούν να παίρνουν «από το ράφι» αιμοφόρα αγγεία για χρήση σε ασθενείς.
  Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν σύντομα, ώστε να εξακριβωθεί η ασφάλεια και η χρονική αντοχή των νέων αγγείων, σύμφωνα με την εταιρεία βιοτεχνολογίας και αναγεννητικής ιατρικής Humacyte, που συμμετείχε στην έρευνα και τη χρηματοδότησε.
  Οι φλέβες του εργαστηρίου, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό να δημιουργηθούν σε διάφορα μεγέθη και διαμέτρους, για χρήση σε διαφορετικές περιπτώσεις.
http://www.newsbeast.gr