ΝΕΟ ΚΥΤΤΑΡΟ " ΔΙΝΕΙ" ΦΩΣ ΣΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ

blue-left-eye
  Ένα νέο είδος κυττάρου του αμφιβληστροειδούς που μέχρι σήμερα δεν είχε ανακαλυφθεί, είναι ελπιδοφόρο για την αποκατάσταση της όρασης σε μερικές μορφές τύφλωσης, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.
  Συγκεκριμένα, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν, μέσα από έρευνες σε πειραματόζωα, ότι στην όραση βοηθά κι ένας πολύ πιο σπάνιος τύπος κυττάρου, τα γαγγλιοκύτταρα που περιέχουν την ουσία μελανοψίνη και τα οποία αποτελούν μόλις το 1% έως 2% των συνολικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο.
  Το μόνο που μένει είναι να επιβεβαιωθεί και στους ανθρώπους ότι αυτά τα γαγγλιοκύτταρα είναι εξίσου σημαντικά για την όραση, καθώς τότε θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες σε μερικές μορφές τύφλωσης, αν και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν αυτό καθιστεί εφικτό
  Ακόμη, τα γαγγλιοκύτταρα του αμφιβληστροειδούς που έχουν ανακαλυφθεί από το 2000 σύμφωνα με διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις ενστικτώδεις αντιδράσεις ευαισθησίας στο φως, όπως, για παράδειγμα, στη συστολή της κόρης του ματιού, αλλά και στη ρύθμιση του βιολογικού «ρολογιού» αναφορικά με τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Όμως στην παρούσα έρευνα, για πρώτη φορά, αποκαλύπτεται ότι εμπλέκονται ουσιαστικά και στην ίδια την όραση.
  Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα οι νευράξονες, δηλαδή οι επεκτάσεις των γαγγλιοκυττάρων, συνδέονται με τμήματα του εγκεφάλου που δεν αφορούν μόνο τις ασυνείδητες αντιδράσεις στο φως, αλλά εμπλέκονται σε αυτή καθεαυτή τη συνειδητή όραση. Τα γαγγλιοκύτταρα φαίνεται πιο αναλυτικά να επιτρέπουν στα πειραματόζωα να αντιλαμβάνονται τη φωτεινότητα των αντικειμένων του περιβάλλοντός τους.
  Η εν λόγω μελέτη, υπό τον καθηγητή Ρόμπερτ Λούκας και τον νευροεπιστήμονα Τίμοθι Μπράουν της Σχολής Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “PLoS Biology”, σύμφωνα με τη βρετανική “Γκάρντιαν” και το “Science”, και εκτιμά ότι περίπου το 40% των εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία επεξεργάζονται οπτικά σήματα που στέλνει το μάτι, φαίνεται να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες από τα γαγγλιοκύτταρα.
  Ακόμη, τα πειράματα με τυφλά ποντίκια έδειξαν ότι υπήρχε ηλεκτρική δραστηριότητα στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου τους, όταν αυτά εκτίθεντο στο φως. Έτσι, οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα κέντρα της όρασης στον εγκέφαλο μπορούσαν να αντιδρούν στο φως. «Αυτό σημαίνει ότι (τα πειραματόζωα) δεν είναι πραγματικά τυφλά, όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα. Διατηρούν μια ικανότητα να αντιλαμβάνονται το φως», δήλωσε ο Μπράουν, που απέδωσε αυτήν την ικανότητα στη δράση της μελανοψίνης.
  Οι βρετανοί ερευνητές, πάντως, σχεδιάζουν νέες μελέτες, σε ανθρώπους αυτή τη φορά, για να βεβαιώσουν κατά πόσο τα κύτταρα αυτά είναι σημαντικά και για την ανθρώπινη όραση. Σύμφωνα, τέλος, με τους επιστήμονες, η έρευνά τους, εκτός από μεθόδους θεραπείας και αποκατάστασης της όρασης, παράλληλα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνολογικές εφαρμογές, όπως σε βελτιωμένες μεθόδους τεχνητού φωτισμού, καθώς επίσης σε φωτεινότερες οθόνες τηλεόρασης και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
http://www.protothema.gr