ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ


Ta koutavia voh8oun tous fulakismenous_large

 Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Puppies Behind Bars. Έγκλειστοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων στις Η.Π.Α. απασχολούνται με την εκπαίδευση κουταβιών που θα γίνουν συνοδοί ατόμων χωρίς όραση ή με ειδικές ανάγκες. Αυτό εκτός από την άμεση βοήθεια και εκπαίδευση στα μικρά τετράποδα, ωφελεί και τους κρατούμενους.   Οι τρόφιμοι των σωφρονιστικών καταστημάτων αισθάνονται ευθύνη για το έργο που αναλαμβάνουν. Νιώθουν χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο –μέσα από τη διαδικασία- και κατ’ επέκταση αυξάνουν την αυτοεκτίμηση τους.
  Επιρροή από την διαδικασία ασκείται σε όλους τους κρατούμενους και στο προσωπικό των φυλακών, εκτός των κρατουμένων-εκπαιδευτών. Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν θετικές αντιδράσεις με τα μικρά κατοικίδια να διαφοροποιούν τη ρουτίνα στον αυστηρό και μονότονο χώρο της φυλακής. Πρόκειται για κάτι νέο που κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων.
  Τα σκυλιά διαμένουν μέσα στη φυλακή μαζί με τους εκπαιδευτές τους και μετά από 16 μήνες ελέγχονται αν είναι κατάλληλα για σκύλοι-οδηγοί. Απώτερος σκοπός είναι η κοινωνικοποίηση των σκυλιών και η απόκτηση οικειότητας με πολλούς ανθρώπους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν ευκολότερα στο δύσκολο ρόλο του οδηγού. Σημαντικό είναι το στοιχείο πως όλα τα έξοδα ανατροφής των σκύλων γίνονται από τον συγκεκριμένο οργανισμό.
  Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες φυλακές των Η.Π.Α. τόσο γυναικείες όσο και αντρικές. Υπάρχουν ωστόσο και ανεξάρτητες εταιρείες εκπαίδευσης σκύλων-οδηγών που αναθέτουν τη φροντίδα τους σε κρατούμενους. Για παράδειγμα η  Pilot Dogs ανέθεσε την εκπαίδευση σε συγκεκριμένους κρατούμενους που είχαν ήδη εμπειρία από συμβίωση με σκύλους.
  Οφείλουμε να επισημάνουμε τον δεσμό που δημιουργείται μεταξύ εκπαιδευτή και σκύλου. Οι φυλακισμένοι δέχονται την αγάπη από τα μικρά κατοικίδια κάτι που ενισχύεται καθώς τα βλέπουν να μεγαλώνουν. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως πολλά από τα σκυλιά αυτά προορίζονται να βοηθήσουν βετεράνους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτό πιθανώς να ευαισθητοποιεί κάποιους από τους φυλακισμένους.