Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Organic Produce
  Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην πορεία της βιολογικής γεωργίας στις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως της κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά αυτήν τη φορά,  θα εξετάσουμε ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση σε ορισμένες άλλες χώρες, λιγότερο γνωστές για τη μέχρι τώρα βιολογική γεωργία τους.
  Η αρχή γίνεται με τη γειτονική μας Αλβανία, όπου οι καλλιέργειες αυτού του είδους, αν και δεν μετρούν πολλά χρόνια, σημειώνουν ωστόσο αξιοθαύμαστους ρυθμούς ανάπτυξης. Σήμερα, με βιολογικό τρόπο καλλιεργούνται περίπου 100 αγροκτήματα (50.000 στρέμματα), τα 30 εκ των οποίων έχουν πρόσβαση στις τοπικές αγορές οπωροκηπευτικών και στη λιανική πώληση, με τα κηπευτικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, τα αρωματικά φυτά αλλά και τα μανιτάρια να έχουν τον πρώτο λόγο. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Αλβανικής Ενωσης για τη Βιολογική Γεωργία, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται συνεχώς ένα δίκτυο πώλησης βιολογικών προϊόντων στα Τίρανα, στο Ντουράτζο, στη Βαλόνα κ.λπ., ενώ, παράλληλα, μέρος των προϊόντων έχει αρχίσει να διοχετεύεται σε αγορές του εξωτερικού (Eυρώπη και Αμερική).
  Ακόμη πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς στη Βουλγαρία, όπου εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο μόνος τομέας που αναπτύχθηκε στη γείτονα χώρα ήταν αυτός των βιολογικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, το 2009 σε σχέση με το 2008 η αύξηση της παραγωγής που παρατηρήθηκε ήταν της τάξης του 100%, τη στιγμή που η πρόβλεψη για το 2010 είναι διπλασιασμός της παραγωγής. Ως αποκορύφωμα της εντυπωσιακής αυτής προόδου ήρθε και η διοργάνωση, στις 19 Νοεμβρίου, του 1ου Organic Marketing Forum. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας στη Σόφια, αγρότες, έμποροι, επιχειρήσεις και μεταποιητές αντήλλαξαν ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς των βιολογικών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
  Ενισχύσεις για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας προβλέπει πάντως και ο νέος προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2011. Αναλυτικά, για προγράμματα βελτίωσης της βιολογικής γεωργίας και για αναλύσεις εδάφους προβλέπονται κονδύλια 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τους παραγωγούς που θα χρησιμοποιήσουν βιολογικούς, πιστοποιημένους σπόρους έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ενισχύσεις της τάξης των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος για τις ειδικές περιοχές (EPASA) και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Γεωργικής Παραγωγής (Tgem) υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στις 14 προστατευόμενες περιβαλλοντικά ζώνες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με τον γενικό διευθυντή Γεωργικής Παραγωγής της Tgem, σήμερα στην Τουρκία καλλιεργούνται βιολογικά 500.000 στρέμματα, με την παραγωγή να φτάνει τους 984.000 τόνους. Ενα σημαντικό, δε, μέρος των 212 ειδών που καλλιεργούνται βιολογικά, εξάγεται κυρίως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, στο Βέλγιο, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τη Ν. Κορέα, φέρνοντας στη χώρα συνάλλαγμα 28 εκατ. δολαρίων.
  Ούτε η Σαουδική Αραβία μένει ασυγκίνητη μπροστά σε αυτή την αλλαγή που παρατηρείται διεθνώς. Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι η αγροτική έκθεση Menope 2010 για τα βιολογικά προϊόντα, τα φυσικά καλλυντικά, τις εναλλακτικές θεραπείες, καθώς και για βότανα, υφάσματα, προϊόντα για ζώα κ.λπ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της, η αγορά των βιολογικών στη Μέση Ανατολή σημειώνει ετησίως κύκλο εργασιών 300 εκατ. δολάρια το χρόνο, με τάση αύξησης της τάξης του 20%. Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό, το οποίο εξηγείται χάρη στο νέο μοντέλο ζωής (eco-friendly) που υιοθετείται κατά κύριο λόγο από μεγάλο μέρος των νέων.
  Με όλα αυτά τα οικονομικά δεδομένα κατά νου, δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά και η Συρία, που στοχεύει και αυτή στη διάδοση της βιολογικής γεωργίας. Η κυβέρνηση της Δαμασκού υλοποιεί αυτή την περίοδο τη δεύτερη φάση του εθνικού σχεδίου της (η πρώτη φάση του προγράμματος άρχισε το 2006), προβλέπει τη δημιουργία υποδομών υποστήριξης για νέες καλλιέργειες και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2012. Οσον αφορά τα προϊόντα που πρόκειται να καλλιεργηθούν με τον βιολογικό τρόπο, οι Σύριοι έχουν επιλέξει να βασιστούν στις παραδοσιακές καλλιέργειες (φιστικιά, ελιές, ντομάτες, βαμβάκι), παράλληλα όμως θα πειραματιστούν και σε νέες, όπως κερασιά, εσπεριδοειδή και διάφορα κηπευτικά.
Tου ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ για την καθημερινη