ΟΜΑΔΑ "BLANCO" ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΘΗΝΑ ΑΞΙΑ ΝΑ ΤΗ ΖΕΙΣ


  Παρουσιάζεται ως µια  «δεξαµενή σκέψης» που παράγει και προωθεί προτάσεις για τη βελτίωση της πόλης. Δηµιουργείται έτσι µία διαρκής επικοινωνία µε δηµιουργικές δυνάµεις, όπως αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, επιχειρηµατίες, ακόµη κι απλούς ανθρώπους, ώστε να αναδειχθεί, να συντονιστεί ή και να αναδυθεί µια καινούρια «καλή τάξη» Αθηναίων, που θα σέβεται το χώρο στον οποίον και θα οδηγήσει σε µια πόλη «πιο ευγενική, άξια να τη ζεις».

  Πρόκειται λοιπόν για µια οµάδα µε όραµα, για µια βάση διαµεσολάβησης ανάµεσα στους φορείς και τους ιδιώτες, κάτι που άλλωστε εδώ και χρόνια συµβαίνει και στο εξωτερικό.
  «Αν αναλογιστείς τα δύο οµορφότερα πράγµατα που έχουν γίνει στην πόλη µας τα τελευταία χρόνια, θα καταλήξεις σε ένα περίεργο συµπέρασµα», µας λέει ο Στάθης Κεφαλούρος, ένα από τα ιδρυτικά µέλη της οµάδας Blanco: «Η πρώτη κίνηση είναι η ανάπλαση του πάρκου Ριζάρη, η οποία αποτελεί µια σύµπραξη του εφοπλιστή Πατέρα µε το δήµο της Αθήνας, ενώ η δεύτερη είναι η νέα πνοή στην πλατεία των Εξαρχείων από αναρχικές οµάδες.
Τα δύο πιο όµορφα πράγµατα που έχουν γίνει γύρω µας, είναι από ανθρώπους που ουσιαστικά απαξιούν ή δεν έχουν ανάγκη τις αρχές».
  Ποια ήταν όµως η αφορµή για να συσταθεί η οµάδα Blanco; «Στα µέσα της προηγούµενης δεκαετίας εµφανίστηκε στην Αθήνα µια νέα "τάση", η οποία πρότεινε µια άλλη προοπτική απέναντι στην πόλη, αρκετά εικαστική, αλλά στατική», εξηγεί ο Στάθης, και έτσι, µαζί µε τον Γιάννη Κουκάκη, αλλά και την οµάδα των Point Supreme Architects, τη Μαριάννα Ρέντζου και τον Κωνσταντίνο Πανταζή, αποφάσισαν να δράσουν πάνω σε αυτό.
  Από τις ενέργειές τους έχουν ξεχωρίσει η παρουσίαση του φωτογραφικού project «Η Αθήνα θα σε εκπλήξει» µε σκοπό την κατεύθυνση του βλέµµατος των πολιτών στα όµορφα σηµεία της πρωτεύουσας, ενώ ενδιαφέρον είχε κι η προώθηση του σχεδίου του αρχιτέκτονα Αντώνη Βεζύρογλου για τις πλατείες της Αθήνας που δεν «λειτουργούν» όπως τους αρµόζει, όπως της Βάθη και της Κάνιγγος. Το σχέδιό του προβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, που περνά µέσα από τις πλατείες, αλλά τη διέλευση οχηµάτων πλευρικώς αυτών. Όσο για το πλάνο της τοποθέτησης µιας τεράστιας πισίνας στη µέση της Πανεπιστηµίου, µε χαρά θα µάθεις πως ιδιωτικό ενδιαφέρον υπάρχει , ωστόσο, το θέµα έχει µείνει στα χαρτιά του δήµου...
http://www.omadablanco.com
http://www.athensmagazine.gr