H FAIR PLANET ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ


jdtb

  Η Fair Planet στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των κρατουμένων στις Ελληνικές φυλακές, διενήργησε το μήνα Απρίλιο δυο δράσεις.

  Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου και αφορά στην παράδοση βιβλίων για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου.


  Συγκεκριμένα παραδόθηκαν 176 βιβλία ποικίλης θεματολογίας, ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας καθώς και γραφική ύλη. Η βοήθεια που συγκέντρωσε η Fair Planet ήταν ευγενική προσφορά πολιτών και μελών της οργάνωσης.

  Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου κρατούνται αυτή τη στιγμή περί τους 160 νέους 15-23 ετών. Εντός του καταστήματος λειτουργεί Γυμνάσιο το οποίο παρακολουθούν 35 παιδιά. Ο μέσος όρος παραμονής τους στο κατάστημα είναι τα 2 χρόνια.

  Η δεύτερη δράση υλοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου, με τη διοργάνωση rock συναυλίας του συγκροτήματος “Jack Daniels tribute band” σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα και με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε είδη ιματισμού και προσωπικής υγιεινής, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους  fairplanet.gr

Η εμπειρία μας υπήρξε συγκλονιστική καθώς οι νεαρές κρατούμενες μας υποδέχθηκαν με θέρμη.

  Η ακραία κατάσταση στέρησης της ελευθερίας κίνησης και έκφρασης, η περιορισμένη επικοινωνία, η εξάρτηση από τα ναρκωτικά ή άλλες ουσίες, το συχνά τραυματικό, παρελθόν των γυναικών κρατουμένων και οι πολλαπλές παθογόνες συνθήκες που σχετίζονται με το παραβατικό παρελθόν και την ύπαρξη σωματικών και ψυχικών προβλημάτων, δημιουργούν την ανάγκη ανάπτυξης ενδιαφερόντων, δημιουργικότητας και στο μέτρο του δυνατού ψυχαγωγίας των κρατουμένων. Οι προσπάθειες του επιστημονικού προσωπικού των φυλακών στην κατεύθυνση αυτή είναι εξαιρετικές παρά τις ελλείψεις και την απαρχαιωμένη σωφρονιστική νομοθεσία

  Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στις φυλακές είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον κρατούμενο και συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο δύσκολο περιβάλλον των φυλακών. Παρά το γεγονός ότι, σε πρώτη φάση, οι δραστηριότητες αυτές έχουν ψυχαγωγική λειτουργία, στη συνέχεια επιτρέπουν στον κρατούμενο να ανοικοδομηθεί ως άτομο, να ανοιχτεί προς τους άλλους και να επανασυνδεθεί με την κοινωνική συμπεριφορά. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν επίσης μια δίοδο επικοινωνίας με τον έγκλειστο κόσμο της φυλακής καθιστώντας τον αναπόσπαστο κομμάτι της κοινότητας.

  Η πρόσβαση των κρατουμένων στην τέχνη είναι κλειδί για την επανένταξη τους. Η Fair Planet που διατηρεί σταθερή συνεργασία και επικοινωνία με την ψυχολογική και την κοινωνική υπηρεσία του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα, θα συνεχίσει περαιτέρω δράσεις στην κατεύθυνση αυτή.