ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ


Διαβάζουμε στο enfo.gr

  Το καλοκαίρι, στην πλατεία Συντάγματος δεν υπήρχαν μόνο Αγανακτισμένοι με τους άλλους, τους πολιτικούς, τους έχοντες εξουσία. Υπήρχαν και πολλοί αγανακτισμένοι με τον εαυτό τους, με την ανοχή τους στον τρόπο ζωής που ακολουθούν, όχι επειδή τον επέλεξαν, αλλά επειδή τον βρήκαν έτοιμο.
  Υπήρχαν ιδεολόγοι, κομματικά ανένταχτοι, που έλεγαν πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Όσο κάποιοι ήταν απασχολημένοι με το να μουτζώνουν τη Βουλή ή να οργανώνουν δράσεις επίθεσης στο σύστημα, η δεξιά πλευρά της κάτω πλατείας (καθαρά χωροταξικό το θέμα, ουδεμία σχέση με πολιτική τοποθέτηση), κάτω από το πανό «Εναλλακτικές Οικοκοινότητες» ονειρευόταν την Αλλαγή, που θα ερχόταν από μέσα μας...
  Έγινε και ημερίδα, πάνω στην πλατεία, για να ενημερωθεί ο κόσμος για την ιδέα, που φάνταζε ουτοπική για πολλούς.  Μίλησαν άνθρωποι που οραματίζονται οικοκοινότητες εδώ και κάποια χρόνια. Δημιουργήθηκαν μικρές ομάδες, ο κόσμος δικτυώθηκε, γνώρισε ομοϊδεάτες του, επέλεξε συνοδοιπόρους στο ταξίδι με προορισμό την ουτοπία…

  Λίγους μήνες μετά, μαθαίνω για το Τελαίθριον στην Εύβοια, το Ελπιδοχώρι στην Αργολίδα, το Σπιθάρι στον Μαραθώνα. Τις πρώτες απόπειρες δημιουργίας εναλλακτικών οικοκοινοτήτων στη χώρα μας, που κάνουν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα. Και δεν είναι οι μόνες...
  Ξεφυτρώνουν σε όλη τη χώρα, όπως τόσες συλλογικότητες οργανωμένες από τα κάτω, που πασχίζουν κάθε μέρα να δείξουν έμπρακτα πως η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο... Κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δίκτυα αλληλεγγύης, ανταλλακτικά – χαριστικά παζάρια... Οι εναλλακτικές οικοκοινότητες πάνε ένα βήμα παραπέρα, στοχεύοντας σε επανασχεδιασμό του πολιτισμού μας, προς μια απόλυτα αρμονική συμβίωση με τη φύση.
  Στον οικισμό Άγιο, ψηλά στα βουνά της Εύβοιας, η κοινότητα Free and Real μεγαλώνει καθημερινά. Κατασκευάζουν τα yurt, στα οποία θα κατοικούν τα μέλη της, δημιουργούν μονοπάτια, φυτεύουν δέντρα, σπέρνουν σβόλους... Το εγχείρημα Τελαίθριον έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές για ενέργεια, καθαρά και αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, συνεχή έρευνα και εκπαίδευση σε όλα τα σχετικά θέματα και τεχνολογίες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς όλους. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μια κλειστή, εσωστρεφή κοινότητα... Ήδη κάθε πρώτο και τρίτο Σαββατοκύριακο του μήνα, όποιος επιθυμεί μπορεί να ξεναγηθεί στην κοινότητα, να συμμετάσχει στη σπορά και, γιατί όχι, να εμπλακεί πιο ενεργά στο όλο εγχείρημα.
  Και εκεί που είχα ενθουσιαστεί με το Τελαίθριον, ανακάλυψα το Ελπιδοχώρι. Μια έκταση 31 στρεμμάτων στην Αργολίδα, που μεταμορφώνεται σταδιακά σε έναν αυτόνομο ως προς την ενέργεια και την τροφή, αλλά και τη διαχείριση των λυμάτων, πολυχώρο. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός στρογγυλού κτίσματος που ήδη χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των ομάδων ως αίθουσα για συζήτηση, εκπαίδευση ή άσκηση, καθώς και ο ξενώνας-καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενήσει 15 άτομα, με βασικό στόχο τη φιλοξενία παιδιών ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού, ως ένα «άλλο σχολείο» για τη δημιουργία αυτού του πολυπόθητου «άλλου κόσμου»!
  Οι δημιουργοί αυτού του οράματος δηλώνουν ανοιχτοί σε συνεργασίες και ανταλλαγές με άλλους συνοδοιπόρους εναλλακτικής διαβίωσης και αναζήτησης της Αλήθειας. Μιας αλήθειας που, όπως λένε και οι ίδιοι, σίγουρα είναι μακριά από τις μεγαλουπόλεις που δημιουργήσαμε με την αγωνία του «έχω» και κοντύτερα στη γαλήνη του «είμαι».
  Αλλά και πιο κοντά στην πρωτεύουσα, στον Μαραθώνα, η ομάδα Σπιθάρι έχει ως σκοπό τη δημιουργία μιας βιώσιμης Οικοκοινότητας. Στόχος είναι η διατροφική, ενεργειακή και στεγαστική αυτάρκεια και όραμα η δημιουργία δικτύου Οικοκοινοτήτων αυτάρκειας με εσωτερική αυτόνομη οικονομία.
Υπάρχουν πολλές ομάδες σε όλη την Ελλάδα που προσανατολίζονται στη δημιουργία οικοκοινοτήτων. Άλλες είναι στη φάση του σχεδιασμού, άλλες ξεκινούν την υλοποίηση... Είχε δίκιο ο Βίκτωρ Ουγκώ: μπορείς να αντισταθείς στην εισβολή ολόκληρων στρατών, αλλά όχι σε μία ιδέα της οποίας ο καιρός έχει έρθει...
  Υ.Γ. Το Free and Real αγωνίζεται αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσει πρόσθετους πόρους για την κατασκευή ενός γεωδαιτικού θόλου που θα λειτουργήσει ως το υπομόχλιο της νέας τους κοινότητας, επιτρέποντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σεμιναρίων και εργαστηρίων, καθώς και τη βάση ενός οικολογικού φεστιβάλ προγραμματισμένο για τα τέλη του 2012.  
  Εάν είστε σε θέση και θέλετε να συμβάλετε, δείτε εδώ.