"ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ" ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ


  Με την υπογραφή , από τη γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη και 25 δημάρχων της χώρας, προγραμματικών συμβάσεων για τη δημιουργία ισάριθμων δομών-ξενώνων στους δήμους για τις κακοποιημένες γυναίκες, ολοκληρώνεται το δίκτυο των 60 συμβουλευτικών κέντρων που δημιουργούνται στη χώρα με στόχο την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία και διακίνηση [trafficking], πορνεία κ.λπ.).
  Σήμερα, ύστερα από τη δεύτερη πρόσκληση που απηύθυνε η Γ.Γ. Ισότητας Φύλων, υπέγραψαν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Αρταίων, Βέροιας, Ζακύνθου, Θήβας, Καβάλας, Καλαμάτας, Κεφαλονιάς, Καστοριάς, Κατερίνης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορινθίων, Κω, Περιστερίου, Πρέβεζας, Πύργου, Ρεθύμνης, Ρόδου, Σερρών, Τρικκαίων, Φλώρινας, Φυλής, Χαλανδρίου, Χαλκιδέων και Χίου.

  Έχουν ήδη υπογραφεί αντίστοιχες προγραμματικές συμβάσεις και προετοιμάζεται η έναρξη λειτουργίας μέσα στο 2012 δέκα εννέα (19) Ξενώνων Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους στους δήμους: Αγρινίου, Αθηναίων, Αχαρνών, Βόλου, Ηρακλείου (Κρήτης), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Πειραιώς, Ρόδου, Τρίπολης και Χανίων.
  Τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες των δήμων οι οποίοι επιλέχθηκαν βάσει πληθυσμιακών και γεωγραφικών κριτηρίων, θα στελεχωθούν με ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγος, κοινωνικός/ή λειτουργός, νομικός κ.λπ.). Η οργάνωση και λειτουργία των παραπάνω Δομών ακολουθεί τις προδιαγραφές και τις προσεγγίσεις της συμβουλευτικής που διαμόρφωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων
Παράλληλα, συνεχίζεται η έναρξη λειτουργίας των δεκατεσσάρων (14) Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στις έδρες των Περιφερειών και στον Πειραιά. Ήδη έχουν εγκαινιαστεί τα τέσσερα:
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ (εγκαίνια 27/3/2012) στο Κέντρο της Αθήνας (Χαριλάου Τρικούπη 51 και Βαλτετσίου, Εξάρχεια), με στόχο την ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών που έχουν ανάγκη σε τέσσερις (4) τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας (εγκαίνια 28/3/2012).
  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λαμίας (εγκαίνια 3/4/2012).
  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου (εγκαίνια 6/4/2012).
  Το πρότυπο λειτουργίας, οι κανόνες δεοντολογίας και η μεθοδολογική προσέγγιση της συμβουλευτικής του δικτύου δομών βασίζεται στα επιστημονικά εργαλεία συμβουλευτικής και το εκπαιδευτικό υλικό που εκπονήθηκε από την ΓΓΙΦ, με την εποπτεία Επιστημονικής Επιτροπής.
  Συνδετικό ιστό του Δικτύου Δομών αποτελεί και η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία πρόσφατα συμπλήρωσε έναν χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας με περισσότερες από 5.000 κλήσεις.

http://www.aftodioikisi.gr