WWF: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ


 


    Οδηγός με 90+1 λύσεις από την WWF για     κατανάλωση εντός  και εκτός σπιτιού
  Η ηλιόλουστη άνοιξη δεν επηρεάζει θετικά μόνον την ψυχολογία μας. Η μεταβατική αυτή περίοδος είναι ιδανική για να εξοικονομήσουμε χρήματα, καθώς έχουμε αποχαιρετήσει τα ενεργοβόρα συστήματα θέρμανσης και ακόμα δεν έχουμε ανοίξει τα κλιματιστικά.
  Υπενθυμίζεται ότι το 69,1% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά αποδίδεται στη θέρμανση (στοιχεία 2007). H WWF παρουσίασε οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας, με 90 και 1 προτάσεις για την κατανάλωση εντός και εκτός σπιτιού.
  «Η περίοδος είναι ιδανική για τη συντήρηση του λέβητα, όπου τα υπολείμματα από την καύση, που είναι διαβρωτικά, αφαιρούνται πιο εύκολα» σημειώνει ο κ. Μιχάλης Προδρόμου από τη WWF.
  Για ισορροπημένη ατμόσφαιρα στο σπίτι, αερίζετέ το τις πρωινές ώρες έχοντας πάντα κλειστά κλιματιστικά και αντίστοιχα το βράδυ κλείστε ερμητικά παντζούρια και κουρτίνες, για να διατηρήσετε τη ζέστη. Επίσης, αν το μπαλκόνι σας το επιτρέπει, φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα ή αναρριχώμενα φυτά, που θα προσφέρουν σκίαση το καλοκαίρι και τον χειμώνα θα προσελκύουν την ηλιακή ενέργεια.
  Σημαντική για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μόνωση των χώρων. Μονώστε τους σωλήνες ζεστού νερού, ειδικά όσους είναι εκτεθειμένοι στα φυσικά φαινόμενα, και κερδίστε 30% ενέργεια. Το κόστος είναι 12 ευρώ/τ.μ., συνεπώς κάνετε απόσβεση σε έξι μήνες. «Περιορίστε τις απώλειες ενέργειας από ανοίγματα, όπως το καπάκι της καπνοδόχου, αν έχετε τζάκι» προσθέτει ο κ. Προδρόμου.
  Καθώς η μέρα έχει «μεγαλώσει», εξαρτώμαστε όλο και λιγότερο από τον τεχνητό φωτισμό. Ωστόσο, καθώς η θερμοκρασία σταδιακά «ανεβαίνει», οφείλουμε να αντικαταστήσουμε τις λάμπες πυρακτώσεως που πολλαπλασιάζουν τη θερμοκρασία εντός των δωματίων. Οι οικονομικοί λαμπτήρες έχουν 10-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια. Παράλληλα, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η απόδοσή τους, μην ξεχνάτε να ξεσκονίζετε τις λάμπες των φωτιστικών και λαμπατέρ σας! Αξιοποιήστε την ηλιοφάνεια, εγκαθιστώντας ηλιακό θερμοσίφωνα. Εναλλακτικά, αν μένετε σε μονοκατοικία ή οικογενειακή πολυκατοικία, μπορείτε να τοποθετήσετε μπόιλερ στο λεβητοστάσιο, ώστε ο λέβητας, είτε είναι πετρελαίου είτε φυσικού αερίου, θα ζεσταίνει το νερό.
  Φροντίστε τον σύμμαχο του καλοκαιριού, το ψυγείο. Επιβεβαιώστε ότι δεν βρίσκεται δίπλα σε άλλη πηγή θερμότητας και ότι η πλάτη του αερίζεται. Τηρώντας αυτούς τους κανόνες κερδίζετε 30% ενέργεια. Ρυθμίστε το ψυγείο στους 7 βαθμούς Κελσίου και τον καταψύκτη στους -18 βαθμούς, ή αλλιώς στη μεσαία σκάλα ψύξης. Οταν θέλετε να διατηρήσετε μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο, καταρχάς περιμένετε να κρυώσουν και εν συνεχεία αποθηκεύστε τα σε τάπερ: τα ξεσκέπαστα τρόφιμα απελευθερώνουν υγρασία και αναγκάζουν τη συσκευή να λειτουργεί περισσότερο. Τέλος, μην παραμελείτε την απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  Προετοιμαστείτε για το καλοκαίρι, προβαίνοντας σε συντήρηση του κλιματιστικού σας (άπαξ κάθε δύο χρόνια). Kαθαρίζετε κάθε μήνα τα φίλτρα του αέρα των συστημάτων κλιματιστικού. Ακόμα καλύτερα, τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής, οι οποίοι καταναλώνουν 1/10 ενέργειας σημειώνοντας εξαιρετικές αποδόσεις σε θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς.

     Oι μετακινήσεις μας

  Δεδομένων των τιμών των καυσίμων, το ζητούμενο σήμερα είναι οι μετακινήσεις. Μετακινηθείτε, λοιπόν, με δημόσιες συγκοινωνίες, αγοράστε ποδήλατο ή μοιραστείτε το όχημα σας και τα έξοδά του (car pooling) με άτομα που κάνουν τις ίδιες με εσάς διαδρομές.
  Oδηγώντας το αυτοκίνητο συντηρητικά εξοικονομείτε 5% εντός της πόλης και 25-30% στην εθνική οδό. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών, που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 5%. Αντίστοιχα, μην παραμελείτε τα σέρβις: ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο έχει καλύτερη επίδοση έως και 40%. Να είστε φειδωλοί στη χρήση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου, που ανεβάζει 20% τη συνολική κατανάλωση. Σε χαμηλές ταχύτητες, ανοίξτε τα παράθυρα, σε υψηλότερες, χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό στη χαμηλότερη σκάλα.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ για την kathimerini.gr