ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΙΟΥΣ


 

  Έναν καινοτομικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αβλαβείς ιούς, οι οποίοι μετατρέπουν τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική, ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές. Πρόκειται για την πρώτη μικρή γεννήτρια που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω χειραγώγησης των λεγόμενων πιεζοηλεκτρικών ιδιοτήτων ενός βιολογικού υλικού, όπως είναι οι ιοί. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για μικροσκοπικές συσκευές που θα τροφοδοτούνται από βιολογικής προέλευσης πηγές ενέργειας, τις οποίες ο καθένας θα φέρει συνεχώς πάνω του.
  Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Μπέρκλεϊ και του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νανοτεχνολογίας "Nature Nanotechnology", δημιούργησαν μια μικροσκοπική βιολογική γεννήτρια που παράγει αρκετό ρεύμα για μια μικρή οθόνη υγρών κρυστάλλων.    
  Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συσκευή δουλεύει με την άσκηση πίεσης με το δάχτυλο πάνω σε ένα ηλεκτρόδιο μεγέθους γραμματοσήμου, το οποίο είναι επικαλυμμένο με γενετικά τροποποιημένους ιούς, οι οποίοι μετατρέπουν την δύναμη της πίεσης σε ηλεκτρικό φορτίο, με βάση το λεγόμενο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο.