ΚΥΤΤΑΡΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑ


  Νέα καινοτομία στον κόσμο της ιατρικής αποτελεί η μετατροπή κυττάρων δέρματος καρδιοπαθών σε υγιή κύτταρα.   Ειδικότερα, για πρώτη φορά Ισραηλινοί επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν δερματικά κύτταρα ακόμα και από ηλικιωμένους καρδιοπαθείς και να τα αναπρογραμματίσουν στο εργαστήριο, έτσι ώστε να τα μετατρέψουν σε νέα υγιή κύτταρα του μυϊκού ιστού που κάνει την καρδιά να χτυπάει.
  Σημειωτέον, οι βλάβες του καρδιακού μυϊκού ιστού μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, όπως έμφραγμα, υψηλή πίεση του αίματος, προβλήματα με βαλβίδες της καρδιάς, καρδιομυοπάθειες λόγω ασθένειας, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκ γενετής δυσλειτουργίες κ.α. Όποια και αν είναι η αιτία, ο μυς της καρδιάς δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα και να τροφοδοτήσει ομαλά τον οργανισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, καθίσταται αναγκαία η μεταμόσχευση καρδιάς.
  Η εν λόγω τεχνική συνιστά ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, καθώς ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία της καρδιάς των ασθενών με τα δικά τους πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Δυστυχώς, όμως, η εν λόγω τεχνική βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την εφαρμογή της σε ανθρώπους.