ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

Ένας Έλληνας φέρνει το χαμόγελο στα παιδιά της Γουατεμάλα
  «Βλέπεις σ' αυτά τα παιδιά τις δυνατότητες και βλέπεις πως το μόνο που τους λείπει είναι τα μέσα να τις αξιοποιήσουν. Πρόκειται για παιδιά που ζουν σε εκπληκτικά δύσκολες καταστάσεις, όπου η έννοια της οικογένειας είναι πολύ διαφορετική απ' αυτήν που έχουμε οι περισσότεροι κατά νου» τονίζει ο κ. Πούλιας, ο οποίος ήταν κι ένας από τους ομιλητές του φετινού TEDxThessaloniki.
  Μαζί με τον αδελφό του, μετέτρεψαν την αίθουσα συνεδριάσεων του γραφείου τους σε τάξη, «επιστράτευσαν» μία δασκάλα για να βοηθάει τα παιδιά στα μαθήματα, αλλά και να τους μεταλαμπαδεύει αρχές, αξίες και συμπεριφορές που ίσως δεν θα είχαν ποτέ τη δυνατότητα να βιώσουν στο άμεσο περιβάλλον τους.

  «Θέλαμε να τους δείξουμε μία άλλη εικόνα της ζωής και παράλληλα τους μαθαίνουμε πράγματα που δεν θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν στο σχολείο, όπως το πώς να χρησιμοποιούν υπολογιστές και άλλα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.  Δουλεύουμε πάνω σε μία βάση ανάπτυξης πολλαπλών δεξιοτήτων» εξηγεί ο κ. Πούλιας, ο οποίος εκτελεί και χρέη επίτιμου προξένου της Ελλάδας στη Γουατεμάλα.
  «Είναι τόσο εύκολο να κάνεις τη διαφορά στη ζωή ενός μικρού παιδιού. Το μόνο που χρειάζονται είναι ο χρόνος σου... Τα παιδιά αποζητούν την αξία που τους προσφέρεις. Οι ίδιοι απορρίπτουν από μόνοι τους ορισμένα φαινόμενα στο ίδιο τους το περιβάλλον και θέλουν να γνωρίσουν και το άλλο πρόσωπο της ζωής» προσθέτει.
  Ο Ηλίας Πούλιας παροτρύνει τα παιδιά να ονειρεύονται και υπόσχεται πως αυτός θα είναι πλάι τους και θα τους στηρίζει. Σήμερα, ήδη 23 παιδιά απολαμβάνουν τη μέριμνα και τη φροντίδα του «Fundacion Poulias», που μπορεί να φιλοξενήσει στους χώρους του ως 60 άτομα. Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά διεκδικούν το δικό τους «δικαίωμα στο χαμόγελο», μεγαλώνει και η ανάγκη στήριξης αυτής της προσπάθειας και από άλλους φορείς.
  Ήδη, ο Ηλίας Πούλιας έχει αποταθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για βοήθεια, έχοντας εισπράξει θετική αντιμετώπιση από τους ιθύνοντες, ενώ προωθείται και η αξιοποίηση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να μεγαλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινότητα αυτών που νοιάζονται και θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά αυτά.
  «Μόλις 10 € το μήνα είναι αρκετά για να εξασφαλίσει, για μία εβδομάδα, ένα γεύμα τη μέρα για ένα παιδί στη Γουατεμάλα» μας λέει ο κ. Πούλιας και μας αποχαιρετά με μία προτροπή: να εξερευνήσουμε τη Γουατεμάλα, μία χώρα «με φύση τρομερή, γλυκό κόσμο, όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει την άλλη πλευρά της ζωής».