ΑΠ' ΤΟ ΣΑΛΟΝΙ... ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΔΕΙΑ ΤΣΕΠΗΣ


Απ΄ το σαλόνι... στο μπαλκόνι για μια σοδειά «τσέπης»

  Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, μια ομάδα νέων ανθρώπων επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες σε εργασίες, που συνήθως γίνονται στο ...αγρόκτημα κι όχι στο σαλόνι.
  Φυτεύουν φραουλιές, ντοματιές και ρίγανη, φτιάχνουν σπορεία ζαρζαβατικών και μαθαίνουν «τρικ» για τις μεταφυτεύσεις, τον πολλαπλασιασμό των φυτών και την καλή στράγγιση του χώματος. Με απλά λόγια, αποκτούν τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται, προκειμένου να συγκομίσουν μελλοντικά μια βιολογική σοδειά «τσέπης» ή να φτιάξουν έναν πολύχρωμο καλλωπιστικό κήπο, στο μπαλκόνι ή σε έναν μικρό υπαίθριο χώρο.

  Οι άνθρωποι αυτοί, στην πλειοψηφία τους 30-40 ετών και με διάφορες επαγγελματικές ιδιότητες, συμμετέχουν στα εργαστήρια με τίτλους «Φτιάχνω κήπο στο μπαλκόνι μου» και «Φτιάχνω λαχανόκηπο στο μπαλκόνι μου», που διοργανώνουν απ" τις αρχές Μαΐου, η δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Αιμιλία Ροδοπούλου και ο Ανδροκλής Γιάτσογλου. Ο δεύτερος, αν και λογιστής στο επάγγελμα, έχει «μπει βαθιά» στα αγροτικά θέματα, ως ιδιοκτήτης εταιρείας που διοργανώνει εκθέσεις και εκδηλώσεις σχετικές με την αγροτική ανάπτυξη και τα παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).
  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν και τις δύο ενότητες σεμιναρίων (κήπος και λαχανόκηπος), καθώς οι ημέρες και οι ώρες δεν συμπίπτουν. Το κόστος ανά ενότητα (τέσσερα δίωρα) είναι 50 €. Στους μαθητές προσφέρονται όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, όπως γλάστρες, χώμα, φυτά 
 (για περισσότερες πληροφορίες: www.ftiaxnokipo.gr).