"ΣΥΜΦΩΝΟ" ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ - ΑΓΡΟΤΩΝ


«Σύμφωνο» συνεργασίας καταναλωτών - αγροτών

  Κάθε μήνα, περίπου 350 βαρυφορτωμένα καλάθια ξεκινούν το σύντομο ταξίδι τους από ένα παραδοσιακό αγρόκτημα στον Μαραθώνα, προκειμένου να φτάσουν στο Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και τον Βύρωνα - Παγκράτι. Τα καλάθια καταφθάνουν τμηματικά - κάθε εβδομάδα περίπου 85 - και 80-90 άνθρωποι και οι οικογένειές τους τα παραλαμβάνουν από συμφωνημένα σημεία στις τρεις περιοχές, για ν΄ απολαύσουν τα πιστοποιημένα βιολογικά λαχανικά που μεταφέρουν.
  Οι δύο πλευρές - παραγωγός και καταναλωτές - έχουν ένα ιδιότυπο, αμοιβαία επωφελές «σύμφωνο»: μοιράζονται το ρίσκο και τα οφέλη της αγροτικής παραγωγής, αφού οι δεύτεροι προπληρώνουν - αγοράζοντας ... μετοχές λαχανικών- τα ολόφρεσκα προϊόντα του πρώτου. Έτσι, ο μεν αγρότης είναι πιο ασφαλής, οι δε καταναλωτές απολαμβάνουν ολόφρεσκα και ποιοτικά προϊόντα κάθε εβδομάδα. Το μοντέλο αυτό, μπορεί να έχει πολύπλοκο τίτλο «Κοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή - ΚΟΣΑΠ» (community supported agriculture- CSA) ή «αλληλέγγυα γεωργία» (solidarity agriculture), αλλά στηρίζεται στην πολύ απλή λογική της συνεργασίας.

Στην Αττική λειτουργούν ήδη οι πρώτες τρεις ομάδες ΚΟΣΑΠ στις προαναφερθείσες περιοχές, ενώ ενδιαφέρον για δημιουργία αντίστοιχης δομής έχει εκδηλωθεί και από πολίτες στον Χολαργό, με τη στήριξη του δικτύου αγροτών-καταναλωτών «Αγροναύτες».
  Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, κυρίως οικογένειες αλλά όχι μόνο, έρχονται σε επαφή με τους «Αγροναύτες», οι οποίοι τους πληροφορούν ποια ομάδα ΚΟΣΑΠ είναι η εγγύτερη στη γειτονιά τους. Ακολούθως παραγγέλνουν τα λαχανικά, παραγγελία που πρέπει να επιβεβαιώσουν δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη παράδοση. Στη συνέχεια, παραλαμβάνουν κάθε εβδομάδα οι ίδιοι τα καλάθια τους από το συμφωνημένο σημείο (π.χ., από κεντρικές πλατείες).
  Για να μπορέσει να λειτουργήσει μια ομάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 - 20 μέλη και το πολύ 30-35. Αν υπάρχουν περισσότερα πρέπει να σπάσει στα δύο. Επίσης, είναι πολύ βασικό ο παραγωγός να βρίσκεται σχετικά κοντά στον καταναλωτή. Κανονικά τα προϊόντα της σεζόν προπληρώνονται σε δύο «σεζόν ΚΟΣΑΠ» , μια χειμωνιάτικη πέντε μηνών, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο και μια θερινή, επτάμηνης διάρκειας, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
  Το κόστος μιας «μετοχής» λαχανικών είναι 420 € για ολόκληρη τη σεζόν των 28 εβδομάδων (εκατό διαθέσιμες μετοχές στις αρχές του 2012), 225 για τη μισή σεζόν (14 εβδομάδες, με ισάριθμες διαθέσιμες μετοχές) και 68 € το μήνα.