ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ


  H ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα της περιοχής και οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης θυμίζουν σίριαλ του Φώσκολου.
  Πολλά επεισόδια έχουν γραφτεί, η ιστορία επαναλαμβάνεται, όμως φως δεν βλέπουμε στον ορίζοντα. Όσα σχέδια κι αν έχουν κατατεθεί κατά καιρούς για την αναβάθμιση της πλατείας, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει, είναι ελάχιστες. Ενώ, λοιπόν, η δημοτική αρχή πασχίζει για να βρει λύσεις, μια ομάδα εθελοντών φοιτητών παρουσιάζει το δικό της όραμα για την Θεσσαλονίκη.
  Πρόκειται για φοιτητές, οι περισσότεροι από τους οποίους διαμένουν στη Θεσσαλονίκη (ένα μέλος της ομάδας βρίσκεται στη Γερμανία) και έχουν σαν χόμπυ την ενασχόληση με τις αρχιτεκτονικές υποδομές και το αστικό τοπίο της πόλης.

  «Θέλαμε να καταθέσουμε την δική μας πρόταση για τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα για την πλατεία Αριστοτέλους, καθώς παρότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στην περιοχή» αναφέρει στο Thestival o Δημήτρης Θεοδωράκος, φοιτητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συντονιστής της ομάδας αστικού τοπίο στο “Thessaloniki 2014”. «Στην ουσία προτείνουμε μια ήπια ανάπλαση χωρίς επιπλέον κόστος, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού. Αν επιλεγούν τα κατάλληλα αντικείμενα αλλάζει αυτόματα η εικόνα του χώρου.  Σημασία δεν έχει μόνο το λειτουργικό αλλά και το αισθητικό κομμάτι» πρόσθεσε.
  Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας έχουν κοστολογήσει και ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προτείνουν. Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις και δείτε τις μακέτες:
  1. Διαπλάτυνση του πεζοδρομίου από την κάτω πλευρά της πλατειάς επί της Λεωφόρου Νίκης, κατά 3 μέτρα. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα θα απομακρυνθούν από το σημείο, θα επιτρέπεται μόνο η στάση οχημάτων και η φορτοεκφόρτωση. ΚΟΣΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ (ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ) 
  2. Αντικατάσταση των υπέργειων κάδων απορριμμάτων των 1100 λιτρων με υπόγειους, 3000 λίτρων.ΚΟΣΤΟΣ 15,000 ΕΥΡΩ/ΚΑΔΟΣ+ΕΞΟΔΑ ΕΚΣΚΑΦΗΣ+ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ
  3. Αντικατάσταση των υπαρχόντων παγκακίων από 16 παγκάκια σαν κι αυτά της νέας παραλίας, σε κόκκινο χρώμα.
ΚΟΣΤΟΣ: ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΚΑΘΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ 8000 ΕΥΡΩ

   4. Αντικατάσταση των 8 επιδαπέδιων προβολέων από 12 στύλους με 4 φωτιστικά σώματα κατασκευασμένους από οξειδωμένο ατσάλι. Το κυρτό τους σχήμα προσδίδει μια δυναμική κίνηση στον χώρο της πλατειάς. 
ΚΟΣΤΟΣ: 5000
ΕΥΡΩ x 8 40,000 ΕΥΡΩ
  5. Αντικατάσταση των βάσεων ποδηλάτων από 20 κόκκινους στύλους. ΚΟΣΤΟΣ 20x 250 5000 ΕΥΡΩ
  6. Είναι δύσκολο να προτείνει κανείς αλλαγή της χωροθέτησης των παρτερίων. Ωστόσο, η πρόταση περιλαμβάνει παρεμβάσεις, ώστε να μην περνάνε από μέσα οι περαστικοί και πατάνε το γρασίδι. Τοποθετούμε πλάκες από ατσάλι και φτιάχνουμε ανισόπεδα με έντονες γωνίες και κλείσεις, ώστε να μη μπορεί «καταπατούνται» τα παρτέρια. ΚΟΣΤΟΣ 80-100/ τμ οξειδωμενου ατσαλιου
  7. Να τοποθετηθούν ομοιόμορφες ομπρέλες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να απαλλαγούν οι στοές από τραπεζοκαθίσματα.
  8. Ειδική κατασκευή- αισθητική παρέμβαση στη στάση του ΟΑΣΘ- Δεν έχει κοστολογηθεί.
  9. Ταξί: Να δοθεί περισσότερος χώρος στην πιάτσα των, ώστε να μην παρατηρούνται οι τεράστιες ουρές στην οδό Μητροπόλεως.
  10. Να τοποθετηθεί ειδική σήμανση με πληροφορίες για την ιστορία της πλατείας.


arist_maketa_2

arist_maketa_4




arist_maketa_7
www.kala-nea.gr