ΤΟ "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΝΟΜΠΕΛ" ΣΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 
  Ακτιβιστές από το Αφγανιστάν, τη Βρετανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ τιμήθηκαν σήμερα με το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ 2012 για το έργο τους στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της μη βίαιης εξέγερσης, την καταπολέμησης του εμπορίου όπλων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  Τα βραβεία Right Livelihood, του ομώνυμου ιδρύματος που εδρεύει στη Στοκχόλμη, δίδονται ως αναγνώριση των αγώνων προσωπικοτήτων που βελτιώνουν τις συνθήκες της ανθρώπινης ζωής.

  Φέτος η επιτροπή τιμά την Αφγανή Σίμα Σαμάρ, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώην υπουργό και πολέμια της μπούρκας, τον Τζιν Σαρπ, διαπρεπή πολιτικό επιστήμονα και θεωρητικό της μη βίαιης δράσης, τη βρετανική οργάνωση για τον τερματισμό των εξαγωγών όπλων CAAT και τον Τούρκο οικολόγο Χαϊρετίμ Καρατσά.
  Η 55χρονη Σαμάρ βραβεύτηκε για τη «θαρραλέα και αδιάλειπτη αφοσίωσή της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως στα δικαιώματα των γυναικών σε μια από τις πιο περίπλοκες και επικίνδυνες περιοχές του κόσμου», ανακοίνωσε η επιτροπή.
  Γιατρός στο επάγγελμα, η Σαμάρ εξορίστηκε στο Πακιστάν το 1984, επέστρεψε στο Αφγανιστάν το 2001 για να γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός για τα δικαιώματα των γυναικών στην ιστορία της χώρας της. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έξι μήνες αργότερα μετά τις επικρίσεις της για τη σαρία (ισλαμικό νόμο), σε συνέντευξή της σε καναδική εφημερίδα.
  Τότε ορίστηκε πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την ίδρυση της επιτροπής το 2002. Από το 2005 έως το 2009 ήταν ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για να ανθρώπινα δικαιώματα στο Σουδάν.
  Η Σαμάρ μοιράζεται το βραβείο με τον «πλέον διακεκριμένο εμπειρογνώμονα παγκοσμίως της μη βίας, της μη βίαιης επανάστασης», τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Τζιν Σαρπ, 84 ετών.
  Η επιτροπή τιμά επίσης τη βρετανική οργάνωση που αγωνίζεται υπέρ του τερματισμού των εξαγωγών όπλων, τη Campaign Against Arms Trade (CAAT) για την «πρωτοποριακή και αποτελεσματική εκστρατεία κατά του παγκόμιου εμπορίου όπλων."
  Η Σαμάρ, ο Σαρπ και η οργάνωση CAAT θα λάβουν και το οικονομικό έπαθλο των 50.000 ευρώ (64.000 δολάρια) ο καθένας.
Ενα τιμητικό βραβείο δόθηκε στον Τούρκο Χαϊρετίν Καρατσά «που θεωρείται ο ιδρυτής του οικολογικού κινήματος στην Τουρκία», τον 90χρονο επιχειρηματία και υπερασπιστή της προστασίας της φύσης για την «επί μακρόν και άοκνη προστασία του φυσικού μας κόσμου».
  Η επίσημη τελετή βράβευσης θα γίνει στο σουηδικό κοινοβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου.
  Συνολικά 122 υποψηφιότητες από 52 χώρες εξέτασε φέτος η επιτροπή του Right Livelihood Award Foundation.
  Ο Γερμανοσουηδός Γιάκομπ φον Ιξκουλ που διετέλεσε ευρωβουλευτής των Πρασίνων θεσμοθέτησε το βραβείο αυτό το 1980 μετά την άρνηση του Ιδρύματος Nobel να καθιερώσει βραβεία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό το ίδρυμα που τα απονέμει τα ονομάζει «εναλλακτικά βραβεία Νομπέλ».

http://www.kathimerini.gr