ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΙΣ "ΠΛΗΓΕΣ" ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ


Μια οργάνωση που θεραπεύει τις «πληγές» των σχολικών κτιρίων
  Φροντίδα, Αγωγή, Οργάνωση, Συμμετοχή ή ΦΑΟΣ - το κατά Όμηρον φως. Ή απλούστερα το αρκτικόλεξο μίας ένωσης προσώπων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει αγκαλιάσει τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, θέτοντας ως στόχο την αποτροπή των ατυχημάτων στους σχολικούς χώρους, μέσω της βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας και πρόληψης. Η ΦΑΟΣ είναι μία πρωτοβουλία συνεργασίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου χώρου που ξεκίνησε σαν μια ιδέα της εταιρείας «Τιτάν» το 2001, με πρώτο κέντρο δραστηριοποίησης την Πάτρα. Τα τελευταία επτά χρόνια η οργάνωση άρχισε να αναπτύσσει δράση και στη Θεσσαλονίκη.

  «Από το 2005 έχουμε κάνει αυτοψίες σε 24 σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης (κυρίως των δυτικών συνοικιών), των σημείων και χώρων που χρήζουν επιδιόρθωσης ώστε να πάψουν να είναι επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχημάτων σε μαθητές» εξηγεί ο πρόεδρος της ΦΑΟΣ Χρήστος Γκίνης. «Η αυτοψία γίνεται με μία λίστα όπου σημειώνονται όλα τα επικίνδυνα σημεία. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα υλικά και στη συνέχεια να ενεργοποιήσουμε και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Όλα αυτά, βέβαια, γίνονται με τη βοήθεια του διευθυντή του σχολείου που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος για την ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων, όπου κινούνται τα παιδιά. Οι σύλλογοι που είναι κάπως πιο ενεργοί στο σχολείο, πάντα βρίσκονται δίπλα μας» σημειώνει ο κ. Γκίνης.
  Η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση της ΦΑΟΣ είναι η αποστολή κάποιας επιστολής από τον διευθυντή του σχολείου. «Εμείς συντάσσουμε την έκθεση και την αποστέλλουμε στον διευθυντή. Η έκθεση είναι απόρρητη» διευκρινίζει ο πρόεδρος της οργάνωσης. Η κρίση, ωστόσο, έχει δυσκολέψει το έργο της ΦΑΟΣ, όπως παραδέχεται ο κ. Γκίνης. «Τα προηγούμενα χρόνια, προ κρίσης, ήταν εύκολο να βρεθούν χορηγίες. Τώρα, είναι κάπως πιο δύσκολο. Γι' αυτό προσπαθούμε να πάρουμε υλικά από τις βιομηχανίες και να ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ώστε εθελοντικά να συμβάλλουν στις αποκαταστάσεις. Δηλαδή, σ' έναν σύλλογο θα υπάρχει ίσως κάποιος μπογιατζής για να μπορέσει, έχοντας τα υλικά, να βάψει ένα κομμάτι ή ένας σιδεράς να επιδιορθώσει κάποια κάγκελα κι ένας ηλεκτρολόγος να διορθώσει κάποιες πρίζες ή κάποιους πίνακες» λέει χαρακτηριστικά.
  Το 2007, η ΦΑΟΣ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στη βάση της φιλοσοφίας ότι η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων κοινωνικής προσφοράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της κοινωνικής ευθύνης και συνοχής. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, στα τέλη Νοεμβρίου, η οργάνωση υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με το οποίο οι δύο φορείς αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει για την κοινωνία η κατοχύρωση ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά και τους εφήβους στο ευρύτερο σχολικού περιβάλλον και συμφωνούν να συνεργαστούν σε δράσεις με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας σ' αυτό.

www.goodchannel.gr