ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

astegoi
Κινέζοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διατηρούν καταστήματα με ρούχα και άλλα προϊόντα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, προσπαθούν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους προωθώντας τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη χώρα τους.
  Οπως λένε, τα κίνητρά τους δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το κέρδος αλλά και με τις σχέσεις που έχουν κτίσει τα προηγούμενα χρόνια ζώντας και δουλεύοντας στην Ελλάδα.
  Στο ίδιο πλαίσιο, μέλη οκτώ κινεζικών κοινοτήτων της Αθήνας πραγματοποίησαν χριστουγεννιάτικη αγορά με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και της κινεζικής πρεσβείας και στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ιδρυμα Αστέγων του δήμου. Συνολικά 9.175 ευρώ μαζεύτηκαν την περασμένη Κυριακή από Ελληνες και Κινέζους που -παρά τη βροχή- προσήλθαν στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων για να αγοράσουν παραδοσιακά κινεζικά προϊόντα, διακοσμητικά, ρούχα και άλλα αντικείμενα ή να δοκιμάσουν κινέζικες νοστιμιές. Το «εμπόρευμα» είχαν προσφέρει ιδιοκτήτες κινεζικών καταστημάτων της Αθήνας.

        Καλές σχέσεις και εμπόριο

  «Η πρωτοβουλία ανήκει στις κοινότητες των Κινέζων της Αθήνας. Ζουν και εργάζονται εδώ αποτελώντας πλέον κομμάτι της πόλης. Γι’ αυτό τα προβλήματα της Αθήνας, όπως των αστέγων, των απόρων, των νεόπτωχων δεν θα μπορούσαν να τους αφήσουν ανεπηρέαστους.
  Με αυτήν την κίνηση γίνεται προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα ότι με προσπάθεια και δουλειά οι Ελληνες θα τα καταφέρουν» είπε στην «Κ» ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Du Qiwen κατά τη διάρκεια του εορταστικού παζαριού. Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα του έχει πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να διευρυνθούν σε διάφορους τομείς. Ενας από αυτούς είναι το εμπόριο.
  «Ξεκινήσαμε στέλνοντας τρία κοντέινερ με κρασιά γνωστών Ελλήνων οινοπαραγωγών στην Κίνα. Τα πρώτα δείγματα είναι καλά, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ελληνικά προϊόντα. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε να επεκταθούμε στέλνοντας στην Κίνα και άλλα τοπικά προϊόντα της Ελλάδας, όπως κρόκο Κοζάνης, μέλι, γούνες κ.ά.» λέει στην «Κ» ο Bai Honewei, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι δουλειές του στην Ελλάδα έχουν πέσει και το ενδεχόμενο αξιοποίησης της γνώσης που έχει για τις αγορές των δύο χωρών φαίνεται δελεαστικό.
  Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, υπεύθυνος για θέματα διεθνών σχέσεων Φώτης Προβατάς:  «Επενδύουμε στις σχέσεις μας με την Κίνα. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις στην Αθήνα με Κινέζους επιχειρηματίες, ενώ ετοιμάζουμε και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, έναν τομέα που θεωρείται πολύ σημαντικός για τον συγκεκριμένο λαό» δήλωσε.
  Τα έσοδα από το παζάρι παραδόθηκαν στον δήμο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων στον Νέο Κόσμο την περασμένη Δευτέρα. «Στις δεδομένες συνθήκες το κάθε ευρώ είναι πολύτιμο για εμάς. Είμαστε ευγνώμονες στην κινεζική κοινότητα για τη βοήθεια που προσφέρει. Με πράξεις όπως αυτές, ο κινεζικός λαός δείχνει ότι εκτός από τη μεγάλη ιστορία διαθέτει και μεγάλη ψυχή. Ερχεται μια δύσκολη χρονιά και το κάθε ευρώ θα αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα για την ανακούφιση των απόρων και αστέγων» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Γιώργος Αποστολόπουλος. Η «Καθημερινή», η τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο «ΣΚΑΪ 100,3» ήταν χορηγοί επικοινωνίας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Του Κωστα Oνισενκο για την καθημερινή