ΘΑΛΑΣΣΑ: ΜΑΘΕ, ΔΡΑΣΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ

8B292BB75CCB7AF2942D3E9EEDC2F601
  Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν ορισμένα από τα σημαντικότερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη στιγμή που 4 στους 5 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση.
  Σε αυτήν την αντίφαση έρχεται να απαντήσει το ευρωπαϊκό ενημερωτικό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, δράσε, προστάτεψε», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από τη MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute.   Η συγκεκριμένη εκστρατεία αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενεργής εμπλοκής του κοινού για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια, φυσητήρες και φώκιες) που φιλοξενούνται στις ελληνικές θάλασσες.
  Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης τόνισε «Η πρωτοβουλία της MOm/Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και του WWF Ελλάς έρχεται σε μία κρίσιμη φάση, κατά την οποία διακινείται η απολύτως λανθασμένη άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η οικολογία είναι πολυτέλεια. Με την ενημέρωση οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η προστασία της βιοποικιλότητας δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθήκον και συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα για μέτρα προστασίας των θαλασσών μας, ακόμα κι αν αυτά τα μέτρα είναι αυστηρά ή κοστίζουν».
  «Ο στόχος αυτής της κοινής προσπάθειας είναι πολλαπλός: ενημέρωση και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση, όσον αφορά στον πλούτο που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες, ευαισθητοποίηση, όσον αφορά στις απειλές που αντιμετωπίζει και κινητοποίηση για την προστασία και διατήρησή του για τις επόμενες γενιές», επεσήμανε ο Πρόεδρος της MOm, Πάνος Δενδρινός.
  Τα στοιχεία άλλωστε συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας μια τέτοιας εκστρατείας. Ένας μεγάλος αριθμός από τα 9 είδη θαλάσσιων θηλαστικών, που ζουν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες, απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Σύμφωνα μάλιστα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) χαρακτηρίζεται ως «κρισίμως κινδυνεύον είδος», ενώ κοινό δελφίνι, φώκαινα και φυσητήρας ανήκουν στα «κινδυνεύοντα είδη». Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα είδη, προέρχονται από ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η ηθελημένη θανάτωση, οι συγκρούσεις με σκάφη κ.α.
  Ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, σημείωσε: «Μέσα από το πρόγραμμα «Θάλασσα» καλούμε τοπικές κοινωνίες και αρχές, να αντιληφθούν τη σημασία των θαλάσσιων θηλαστικών και την ξεχωριστή θέση που κατέχουν στην πλούσια ελληνική βιοποικιλότητα. Η ενημέρωση άλλωστε είναι πάντοτε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς τη δράση και η ενεργή εμπλοκή όλων μας είναι απαραίτητη».
  Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκε η Πρωτοβουλία για την προστασία των Κητωδών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πενταετή στρατηγική των τεσσάρων ΜΚΟ, η οποία ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο την ανάκαμψη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κητωδών στα ελληνικά νερά. Ως εκ τούτου, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και άμεση εμπλοκή του κοινού στην προστασία των θαλασσών, στην επαρκή εφαρμογή των απαραίτητων διαχειριστικών μέτρων και του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, στην καταγραφή και προστασία των ενδιαιτημάτων των κητωδών και στην προώθηση της απαραίτητης έρευνας.
  Η εκστρατεία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50%, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Life+ Information & Communication.