ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ


image_39

 Πώς θα σας φαινόταν αν κάνατε σκι και αναρρίχηση δίπλα σε μία χωματερή; Η ιδέα μπορεί να μοιάζει αποκρουστική, ωστόσο το φιλόδοξο αυτό σχέδιο υπάρχει. Στη Δανία είναι αποφασισμένοι να το υλοποιήσουν, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στη διαχείριση απορριμμάτων.
  Σε μικρή απόσταση από την Κοπεγχάγη, το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group αναμένεται να δημιουργήσει μία νέα υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, επιφάνειας 95.000 τ.μ, στο νησί Άμαγκερ, η οποία θα αντικαταστήσει την παλιά μονάδα Amagerforbraending και θα χρησιμοποιεί τα σκουπίδια για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
  Οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν επίσης να δημιουργήσουν έναν εναλλακτικό προορισμό αναψυχής, περιμετρικά του κεντρικού κτιρίου, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να εξασκούνται σε εναλλακτικά σπορ, όπως η αναρρίχηση, το go-kart ή το θαλάσσιο σκι, ενώ στην επικλινή οροφή του κτιρίου θα κατασκευαστεί μία τεχνητή χιονοδρομική πίστα, τριών επιπέδων. «Θέλουμε να πετύχουμε κάτι περισσότερο από το να περιβάλλουμε απλώς τη μονάδα με ένα ευπαρουσίαστο κέλυφος», δηλώνουν στην ιστοσελίδα τους.
  «Η φιλοδοξία να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία με την έννοια της επιπλέον λειτουργικότητας δεν έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοδοξία μας να κατασκευάσουμε κάτι όμορφο. Μπορούμε να τα πετύχουμε αμφότερα. Παρουσιάζουμε ένα νέο είδος εγκατάστασης που μετατρέπει τα απορρίμματα σε ενέργεια και το οποίο είναι εξίσου προσοδοφόρο σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς όρους», προσθέτουν.
  Σημειώνεται ότι το 44% των απορριμμάτων της Δανίας ανακυκλώνεται. Από το υπόλοιπο 52% παράγεται ενέργεια και μόλις το 4% στέλνεται σε ΧΥΤΑ.
http://tvxs.gr