ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ( 1ο ΜΕΡΟΣ: ΚΡΕΑΣ)



ΚΡΕΑΣ

1. Από την φύση του ο άνθρωπος τρώει κρέας

Η ανθρώπινη φυσιολογία, όπως αυτή των πιο συγγενικών μας ειδών – των ανθρωποειδών πιθήκων, έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί χορτοφαγικά. Η δομή του δέρματος μας, των δοντιών, του στομαχιού και των εντέρων, το μήκος του πεπτικού μας συστήματος, η σύνθεση του σάλιου μας, τα στομαχικά υγρά , τα ούρα κτλ., είναι όλα τυπικά χορτοφαγικά.
Κάπου όμως, βαθιά στην αρχαία μας ιστορία, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα «εκπληκτικά» μυαλά τους για να αναπτύξουν εργαλεία που ξεπέρασαν τους φυσικούς περιορισμούς του ανθρώπου και που τους έδωσαν τη δυνατότητα να σκοτώσουν άλλα ζώα και να τρώνε τη σάρκα τους. Γίναμε λοιπόν «παμφάγα» από συνήθεια, αλλά η φυσιολογία μας, αν και ελαστική και προσαρμόσιμη ώστε να μπορεί ο οργανισμός να χειριστεί τις ποσότητες του κρέατος που καταναλώνουμε, παρέμεινε πιστή στις χορτοφαγικές της ρίζες.


Απογυμνωμένοι από αυτά τα εργαλεία, αυτό γίνεται εμφανές. Φανταστείτε για παράδειγμα, τη δυσκολία που θα έχει αρχικά να πιάσεις και στη συνέχεια να καταναλώσεις ένα κουνέλι ωμό - γούνα, κόκαλα, τένοντες και όλα τα υπόλοιπα και συγκρίνετε το με την ευκολία με την οποία θα μπορούσατε να συγκεντρώσει και να φάτε ένα μπολ από ωμά φρούτα ή λαχανικά.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι να αναρωτηθείτε, όταν είσαστε πολύ πεινασμένοι, αισθάνεστε οποιοδήποτε ένστικτο να κυνηγήσετε, να σκοτώσετε και να καταναλώσετε κάποιο άλλο ζώο;

Παρόλο τις «παμφαγικές» διατροφικές μας συνήθειες, ο άνθρωπος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ευημερεί ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να διατηρήσουμε καλύτερη υγεία, χωρίς προσφυγή σε οποιαδήποτε ζωικά προϊόντα (veganism). Να γιατί λοιπόν η χορτοφαγία έχει γίνει πλέον και ηθικό ζήτημα για το πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε το ότι ακόμη προκαλούμε την ταλαιπωρία και το θάνατο εκατομμύριων και εκατομμύριων ζώων αν δεν είναι απαραίτητο!

2. Οι άνθρωποι έτρωγαν κρέας από πάντα

Η κατανάλωση κρέατος είναι σίγουρα ανάμεσα στις πιο αρχαίες πρακτικές μας (αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού της γης ήταν πάντα, και εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό χορτοφάγοι), όμως αν το σκεφτεί κανείς τόσο η δουλεία, η δολοφονίες και οι πόλεμοι αποτελούν πανάρχαιες «πρακτικές» των ανθρώπων. Η αρχαιότητα μιας πρακτικής δεν είναι ούτε εγγύηση της ηθικής της, ούτε δικαιολογία για την συνέχιση της.

3. Οι άνθρωποι χρειάζονται το κρέας

Παρά τα απεγνωσμένα φυλλάδια και τις αφίσες που τίθενται από την Επιτροπή Κρέατος και Ζωικού Κεφαλαίου (The Meat and Livestock Commission ) αυτή η ιδέα είναι ξεπερασμένη. Πολυάριθμες ιατρικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι vegans και οι χορτοφάγοι όχι μόνο είναι απόλυτα υγιείς, αλλά ακόμη και πιο υγιείς από τους ανθρώπους που τρώνε κρέας.

4. Το κρέας κάνει καλό στον οργανισμό/Οι χορτοφάγοι δεν είναι υγιείς

 Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος έχει δηλώσει ότι «οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, στεφανιαίας νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης,  ακόμη και στις μεγάλες διαταραχές του εντέρου και την παρουσίαση πετρών στην χολή». Άλλες έρευνες έχουν προσθέσει σε αυτήν την λίστα την οστεοπόρωση, πέτρες στα νεφρά, διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, αρθρίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, στηθάγχη, εμφάνιση αιμορροΐδων, φλεβίτιδας και εκκολπωμάτωσης. Οι vegans απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη και κάποια από αυτά σε μεγαλύτερο βαθμό.

5. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν κρέας και να παραμένουν απόλυτα υγιείς

Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα είναι πολύ προσαρμόσιμο και ελαστικό. Ο άνθρωπος βεβαίως μπορεί να φάει μέτριες ποσότητες κρέατος ως μέρος μιας λεγόμενης "ισορροπημένης" διατροφής και να εξακολουθεί να είναι υγιής.

Το θέμα είναι ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία μας σε άψογη κατάσταση χωρίς να καταναλώνουμε καθόλου κρέας. Επομένως αυτή τη στιγμή προκαλούμε την ταλαιπωρία και το θάνατο εκατομμύριων και εκατομμύριων ζώων κάθε χρόνο μόνο και μόνο για το υλικό κέρδος (ναι, τα λεφτά) και την άπληστη αγάπη μας για την γεύση της σάρκας των ζώων. Ακόμη και με ελάχιστη σκέψη, δεν είναι δύσκολο να χαρακτηρίσουμε αυτήν την κατάσταση ως «ηθικά απαράδεκτη»!