ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (2ο ΜΕΡΟΣ: ΓΑΛΑ)

 

ΓΑΛΑ

1. Είναι φυσικό για τους ανθρώπους να πίνουν γάλα

Οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα στη γη που πίνουν το γάλα άλλων ζώων. Η κατανάλωση γάλακτος δεν αποτελεί αρχαία πρακτική, το ανθρώπινο γένος αναπτύχτηκε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, χωρίς να καταναλώνει γάλα πέραν του ανθρώπινου. Στην πραγματικότητα έχει υπολογιστεί ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να καν να χωνέψει το γάλα!

Είτε επιλέξουμε να περιγράψουμε τη χρήση του ζωικού γάλατος ως φυσική ή όχι είναι άσχετο. Το θέμα είναι ότι εμείς δεν το χρειαζόμαστε  και γι 'αυτό δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε με κανέναν τρόπο τον πόνο και το θάνατο που προκαλούμε για την απόκτηση αυτού.  


2. Οι άνθρωποι χρειάζονται το γάλα

Το γάλα περιέχει ορισμένες πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για εκείνους που είναι σε θέση να το χωνέψουν σωστά, αλλά αυτές οι ουσίες μπορούν να ληφθούν με καλύτερο τρόπο ακλουθώντας vegan διατροφή, χωρίς τον κίνδυνο από τις δυσάρεστες παρενέργειες που σχετίζονται με το γάλα (βλ. 3) και χωρίς την ταλαιπωρία και το θάνατο που εμπλέκονται στη γαλακτοκομική βιομηχανία.

3. Το γάλα κάνει καλό (;)

Έχει υπολογιστεί ότι το 90 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη στο ενζυμο της λακτάσης , που απαιτείται για την πέψη του σακχάρου του γάλακτος (λακτόζη). Αυτή η φυσική έλλειψη είναι ακίνδυνη, εκτός αν το άτομο που παρουσιάζει έλλειψη σε λακτάση πίνει γάλα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, όπως η χρόνια ή περιστασιακή διάρροια, φούσκωμα, στομαχικά αέρια, κοιλιακούς  πόνους και, ενδεχομένως, στις ηλικιωμένες γυναίκες, η οστεοπόρωση. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ασιατικές χώρες όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών γίνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό, παρουσιάζει πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε εμφανίσεις οστεοπόρωσης σε σχέση με δυτικές χώρες, όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι πολύ πιο συχνή.

Η δυσανεξία στο γάλα είναι η συχνότερη από όλες τις τροφικές αλλεργίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το άσθμα, έκζεμα, εξανθήματα στο δέρμα, χρόνια ρινικά προβλήματα, αμυγδαλίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, εντερικές ανωμαλίες, υπερκινητικότητα, κατάθλιψη, ημικρανίες και ορισμένες μορφές αρθρίτιδας.
Το αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική αιμορραγία σε βρέφη που οδηγεί σε αναιμία ενώ αποδεδειγμένα η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδέεται με την εμφάνιση καταρράκτη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα φέρουν κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά υψηλό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις .

4. Εμείς απλά παίρνουμε από τις αγελάδες ότι δεν χρειάζονται!

Αυτό είναι μια πολύ αφελής άποψη! Τέτοιες ειδυλλιακές σκηνές οικογενειακών αγροκτημάτων είναι κάτι που ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Η σύγχρονη αγελάδα που εκτρέφεται και κακοποιείται σε εργοστασιακές φάρμες υποφέρει, με τους εργάτες να απομακρύνουν τα μωρά τους από αυτές μόλις δυο με τρεις μέρες μετά την γέννα.

5. Τι απογίνονται τα μοσχαράκια;

Τα λιγότερο υγιή μοσχαράκια συνήθως σφάζονται λίγες μέρες μετά την γέννηση τους (αφού έχουν υποστεί ένα θλιβερό και κάτω από άθλιες συνθήκες ταξίδι, προς την αγορά). Στη συνέχεια μεταποιούνται σε τροφές για ζώα συντροφιάς, πίτες και πυτιά για την παραγωγή τυριού.

Άλλα μοσχάρια πωλούνται σε τιμές αγοράς, σε ηλικία μόλις 1-2 εβδομάδων, με σκοπό να εκτραφούν για την παραγωγή βοείου κρέατος. 80 τοις εκατό του βοείου κρέατος που καταναλώνουμε αποτελεί υποπροϊόν της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων.

Κάθε χρόνο μοσχαράκια, της τάξης του ένα τέταρτου του ενός εκατομμυρίου εξάγονται στην Ευρώπη συχνά υπό άθλιες συνθήκες, για να εκτραφούν για μοσχαρίσιο κρέας. Κρατιούνται σε απομόνωση, μέσα σε κιβώτια 5x2, μη μπορώντας καν να γυρίσουν μεριά. Δεν τους παρέχεται άνετο μέρος για ύπνο (γιατί ίσως προσπαθήσουν να το φάνε!) ενώ αναγκάζονται να επακολουθήσουν μια διατροφή μόνο με υγρά, η οποία τους στερεί το απαραίτητο σίδηρο ,ώστε να διατηρείται η σάρκα τους πάλλευκη και αναιμική. Μετά από 3-5 μήνες σφάζονται... Πιθανώς δεν θα ζήσει πολύ περισσότερο έτσι και αλλιώς….
Πάνω από 170.000 μοσχαράκια κάτω των 3 μηνών πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της κακής φροντίδας και της απάνθρωπης μεταχείρισης τους στις αγορές.

6. Η γαλακτοκομία δεν βλάπτει τις αγελάδες

Αλλη μια παραπληροφόρηση. Από την ηλικία των 2 χρόνων περίπου, οι αγελάδες τον εργοστασιακών φάρμων περνούν 9 μήνες κάθε χρόνο έγκυες. Μόλις γεννά η αγελάδα το μωράκι της, αυτό απομακρύνεται από αυτήν μέσα σε 1-3 μέρες από την γέννηση του,  προκαλώντας θλίψη και άγχος και στα δυο. Εν συνεχεία, η αγελάδα αρμέγεται συνεχώς για 10 μήνες και αναγκάζεται να παράγει 10 φορές το ποσό του γάλακτος που θα είχε παράγει για τις ανάγκες του μωρού της.
Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι κάθε χρόνο το ένα τρίτο των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής πάσχουν από μαστίτιδα - μια επώδυνη φλεγμονή του μαστού.

Για την αύξηση της απόδοσης γάλατος, οι αγελάδες τρέφονται με υψηλά συμπυκνώματα πρωτεϊνών, αλλά αυτό συχνά δεν είναι αρκετό και πολλές φορές αναγκάζεται να σπάσει τους σωματικούς τις ιστούς για να συμβαδίσει με την συνεχή ζήτηση (άρμεγμα από την πλάτη της). Αυτό συνήθως οδηγεί σε ένα σύνδρομο που ονομάζεται οξέωση, η οποία οξέωση μπορεί να κουτσάνει την αγελάδα. Η οξέωση επηρεάζει το 25% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής κάθε χρόνο.

Στην ηλικία περίπου των 5, εξουθενωμένη και κακοποιημένη, η αγελάδα σφάζεται. Η φυσική διάρκεια της ζωής της θα ήταν περίπου 20 χρόνια…..

7. Οι αγελάδες δεν παράγουν γάλα αν δεν είναι ικανοποιημένες

Οι αγελάδες, εφόσον υφίστανται όλες τις παραπάνω μεθόδους-βασανιστήρια  δεν μπορούν πάρα να παράγουν γάλα, όπως ακριβώς παράγουν και ούρα.

Από τη δεκαετία του 1950 η αγελάδα γαλακτοπαραγωγής έχει υποβληθεί σε ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους εκτροφής. Τα βασανιστήρια της είναι τώρα χειρότερα από ποτέ. Κατά την ίδια περίοδο, η απόδοση παραγωγής της έχει αυξηθεί 5 φορές, πράγμα εντελώς αφύσικο και βάρβαρο.

Θυμηθείτε, οι αγελάδες από την φύση τους παράγουν γάλα για ένα και μόνο λόγο: Να ταΐσουν τα μώρα τους! Αν ο άνθρωπος χρειαζόταν το γάλα της πραγματικά η φύση θα είχε προνοήσει, όπως έχει κάνει για τόσες άλλες περιπτώσεις.