ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ  Στη λεωφόρο Κρητικού Πελάγους 1 στα Άνω Λιόσια, το Κέντρο Εργασίας Αναπήρων είναι ένα πάρκο ζωής και συνεργασίας. Χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις για 10 χρόνια, στηρίζει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά του στην εργασία των μελών του, που έχουν δημιουργήσει περισσότερα από διακόσιες χιλιάδες εργόχειρα ανεκτίμητης αξίας.
  Σήμερα το ΚΕΑ έχει 800 μέλη εκ των οποίων τα 250 είναι ανήλικα παιδιά. Στόχος είναι τα μέλη να προχωρήσουν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας με δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

  Το ΚΕΑ στεγάζεται σε ένα προκατασκευασμένο οίκημα από τσιμέντο, αλουμίνιο και τζάμι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λόγω αδυναμίας να αποκατασταθεί η πόρτα που έσπασαν οι διαρρήκτες, αυτή αντικαταστάθηκε με μία ταμπέλα από τον δρόμο. Η τσιμεντένια οροφή έχει ρωγμές από όπου μπαίνουν τα νερά της βροχής. Όμως η θέληση και η δύναμη της ψυχής όλων των ατόμων που μαθαίνουν τέχνη και εργάζονται εκεί είναι μεγάλη και το κέντρο κάθε μέρα ζει, αναπνέει και παράγει έργο.
Εκεί σχεδιάζουν με μολύβια, ζωγραφίζουν με χρώμα, φιλοτεχνούν, φτιάχνουν κεραμικά και γύψινα διακοσμητικά.   Κάθε μέρα από τις 09:00 έως τις 16:00 το εργαστήριο είναι το καταφύγιο δημιουργίας για εκείνους που έχουν ειδικές δεξιότητες. Η χαρά τους είναι μεγάλη, όταν εκθέτουν και πουλάνε τα έργα τους σε παζάρια που διοργανώνονται στις διάφορες περιοχές και αποφέρουν έσοδα στο ΚΕΑ, καθώς και ένα χαρτζιλίκι σε όλους που εργάζονται στην παραγωγή. Η εργασία, όπως επισημαίνουν τα περισσότερα από τα παιδιά, είναι φάρμακο για τη ζωή.
  Η προσπάθεια αυτή του Συλλόγου Αναπήρων αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού προγράμματος για την κοινωνική επιχειρηματικότητα που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.   Οι πρακτικές στο ΚΕΑ χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα για όσους ενδιαφέρονται, συνεταιρισμούς και κοινωνικές ομάδες, να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

http://www.goodchannel.gr