ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ "ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ"


  Πρωτοβουλίες πολιτών που ξεκίνησαν από το «κίνημα της πατάτας» και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, προγραμματίζουν πανελλαδική συνάντηση στις 15 Σεπτεμβρίου στην Κατερίνη, με στόχο τη δημιουργία δικτύου εθελοντικών ομάδων που θα συνεργάζονται μεταξύ τους.
  Το «μνημόνιο συνεργασίας και αλληλεγγύης» προτάθηκε από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, έχει ήδη αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, αφού όλες οι πρωτοβουλίες πολιτών, μετά τη σύντομη διακοπή δράσεων λόγω του καλοκαιριού, άρχισαν να ετοιμάζονται για τη διανομή των πρώτων γεωργικών προϊόντων και αναζητούν συνεργασίες με άλλες ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

  Η συνάντηση των πρωτοβουλιών «Χωρίς μεσάζοντες» στην Κατερίνη έχει ως στόχο να προσφέρει ένα πεδίο ανταλλαγής ιδεών, όπου ο ένας θα μάθει από τον άλλο, όπου ο καθένας θα σκύψει πάνω από τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τον συμπολίτη του και κατ’ επέκταση τον ίδιο, μακριά από την οπτική που η επίσημη εξουσία θέλει να προβάλλει.
  Επιπλέον, στόχος του κινήματος είναι να κατοχυρώσει το… brand name. Για αυτό, τα προϊόντα που θα διατίθενται μέσω της συγκεκριμένης κίνησης θα φέρουν αυτοκόλλητο που θα αναγράφει «Χωρίς μεσάζοντες» και οι δύο λέξεις θα χωρίζονται από ένα «Χ» σε πορτοκαλί κύκλο.
  Οι πολίτες εκτιμούν ότι αυτή η κινητικότητα είναι δυνατόν -υπό προϋποθέσεις- να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στους τόπους κατοικίας των εργαζομένων, με την εμφάνιση δικτύων λαϊκής συνεννόησης και συλλογικών μορφών αλληλεγγύης, πρωτόγνωρων για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.
  Οι πολίτες καλούν τους Έλληνες παραγωγούς, τις Ομάδες Παραγωγών, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς να συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνάντηση και:
  • Να οργανωθούν κατά περιοχή σε Ομάδες (όσοι εμπορεύονται τα προϊόντα τους μεμονωμένα), για την αποτελεσματικότερη διάθεση των προϊόντων τους
  • Να διαθέσουν τα προϊόντα τους – με τη βοήθεια των Εθελοντικών Ομάδων – απευθείας στους Έλληνες καταναλωτές, σε προσιτές τιμές, τηρώντας τους νόμους και χωρίς πρόθεση κερδοσκοπίας
  • Να αντισταθούν στους μεσάζοντες καθώς και σε όλους εκείνους που τους εκμεταλλεύονται οικονομικά.

Φακές χωρίς μεσάζοντες

  «Χωρίς μεσάζοντες» διατίθενται οι φακές στον Νομό Πιερίας. Οι πολίτες μπορούν να παραγγείλουν πια ελληνικά προϊόντα από τα Φάρσαλα Λάρισας φετινής σοδειάς προς 1,5 ευρώ ανά κιλό.
  Η παράδοση και η πώληση θα γίνει το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στον χώρο της εμποροπανήγυρης Κατερίνης από τις 08.00 μέχρι τις 10.00.
  Το προϊόν θα διατεθεί σε συσκευασίες των τεσσάρων κιλών (δύο σακούλες των δύο κιλών η καθεμία, ενωμένες). Το ελάχιστο όριο που μπορεί να παραγγείλει κάποιος είναι τέσσερα κιλά.

Φλώρα Πέτση για το http://www.zougla.gr