ΕΝΑΣ ΔΥΝΑΤΟΣ "ΙΣΤΟΣ" ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ


  Ένας ευαίσθητος αλλά και ιδιαίτερα δυναμικός ανθρώπινος «Ιστός». Ένα Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης από πολίτες και εργαζόμενους στη Δυτική Αθήνα, με έδρα της πρωτοβουλίας το Χαϊδάρι.
  Άνθρωποι απλοί, που κουβαλούν όρεξη, πείσμα και αγάπη για τον άνθρωπο και τον τόπο που ζουν, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν τη δυσμενή οικονομική συνθήκη, κίνητρο για προσφορά.
  Είναι Σάββατο πρωί και στον «Ιστό» οι άνθρωποι ξεκουράζονται διαφορετικά, ανανεώνοντας τα ψυχικά τους αποθέματα μέσα από την αλληλεγγύη, την προσφορά αλλά και την όμορφη παρέα.
Είδαμε κόσμο να πηγαινοέρχεται, οικογένειες με παιδιά, νέους και νέες, για να μοιραστούν ανησυχίες, να αναλάβουν δράσεις, να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να βοηθήσουν στο task της ημέρας: να βαφτεί ο χώρος που στεγάζει αυτές τις προσπάθειες και να διατηρηθεί όμορφος και καθαρός…
  Τα εξωτερικά τραπεζάκια φιλοξενούν μικρές παρέες και πολλά υποσχόμενες συζητήσεις. Κάποιοι άλλοι φροντίζουν να απασχολούνται δημιουργικά οι μικροί επισκέπτες του «Ιστού» και ορισμένες μητέρες παρακολουθούν το “μάθημα παρασκευής ψωμιού” που παραδίδεται στο χώρο. Όλοι δείχνουν ευδιάθετοι, ίσως γιατί είναι όλοι μαζί…
  Τη σκέψη μας διακόπτουν μέλη της Ομάδας του «Ιστού» που μας υποδέχονται θερμά και μας συστήνονται. Δείχνουν αποφασισμένοι να μην περιμένουν, αλλά να συνδράμουν εκ των προτέρων σε αυτό που οφείλει να παρέχεται σε όλους από έναν Δήμο, έναν Φορέα, μια συντεταγμένη πολιτεία… Έχουν θέσει σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια που περιλαμβάνουν μέχρι σήμερα τις εξής δημιουργικές και αλληλέγγυες δράσεις:


Ενισχυτική διδασκαλία μαθητών: Περίπου 16 εθελοντές καθηγητές κάνουν μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια.
Παιδικό τμήμα εικαστικών: Κάθε Παρασκευή, τα παιδιά συγκεντρώνονται, για να απασχοληθούν δημιουργικά γύρω από διαφορετικά θέματα.


Υοga: Το τμήμα λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα (για να μη μένουν ούτε οι μαμάδες παραπονεμένες…)

Παντοπωλείο: Λειτουργεί μίνι παντοπωλείο, με συγκεκριμένα είδη (ζυμαρικά, μέλι & έπεται να εμπλουτιστεί στη συνέχεια), για τα οποία γίνεται συνεννόηση απευθείας με τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντα.

Κοινωνική αλληλεγγύη: Προσπαθούν, με δική τους προσωπική εργασία και χρήματα, να στηρίξουν οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που στερούνται ακόμα και τα πιο βασικά. Μία φορά την εβδομάδα, τις εφοδιάζουν με τρόφιμα.

Κινηματογραφική λέσχη: Ειδικός χώρος για τις συγκεντρώσεις της ομάδας, με δυνατότητα για προβολές, κυρίως πάνω σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Κοινωνικό ωδείο: Μετά από σχετική συνεννόηση, παραχωρείται ορισμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας ο χώρος “Κοινωνικού Ωδείου”, για να κάνουν μαθήματα σε παιδιά οικογενειών που έχουν προβλήματα.

Ταβέρνα: Κάθε παρασκευή βράδυ και Σάββατο μεσημέρι, μαζεύονται και απολαμβάνουν «οικογενειακά» ένα γεύμα που έχουν ετοιμάσει οι ίδιοι στον χώρο τους.

Πολιτική οικονομία: Μαθήματα στην πράξη για το πώς μπορεί κανείς να φτιάξει εύκολα και οικονομικά ψωμί, μπύρα, ακόμα και σαπούνι… Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί μια οικογένεια να εξοικονομήσει χρήματα.
«Κανένας μόνος του στην κρίση – μαζί μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια».
  Εκείνοι το λένε στόχο, εμείς το λέμε δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο στόχο, κρατώντας τη «γεύση» που μας άφησε η αλληλέγγυα κοινωνική δράση του «Ιστού», μία τοπική συλλογική προσπάθεια, το παράδειγμα της οποίας ευχόμαστε να συναντήσουμε επαναλαμβανόμενα στο δρόμο για την αποτύπωση της τρέχουσας πραγματικότητας του εθελοντισμού στη χώρα μας.
  Για τις δράσεις του «Ιστού» μπορείτε να ενημερώνεστε από το blog τους